Meer licht en ruimte met een dakkapel

20 januari 2022
WonenCadeaus voor binnen

Heb jij op je bovenverdieping of op je zolder een schuin dak en weinig licht? Dan is het een goed idee om je eens te verdiepen in het laten plaatsen van een dakkapel. Hiermee creëer je namelijk op een vrij gemakkelijke manier heel veel extra ruimte waardoor je er zomaar een bruikbare ruimte bij krijgt, bijvoorbeeld  voor een extra slaapkamer. In dit artikel zullen we je vertellen welke mogelijkheden er zijn.

Soorten dakkapellen

Dakkapellen zijn te krijgen in een aantal soorten en materialen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een dakkapel van hout. Het voordeel hiervan is dat hout een warme en natuurlijke uitstraling heeft. Houd er alleen wel rekening mee dat je het moet onderhouden door  het om de zoveel jaar een schilderbeurt te geven. Een andere mogelijkheid is een kunststof dakkapel. Kunststof is een onderhoudsvrij materiaal,  dus na het plaatsen heb je er geen omkijken meer naar.
Daarnaast kan je kiezen uit verschillende vormen.  Niet alleen de voor de  breedte van je dakkapel  zijn er veel mogelijkheden,  je kan bijvoorbeeld kiezen voor een dakkapel met een plat dak of een dak dat schuin afloopt. Wil je flink wat extra ruimte in de hoogte? Dan is er zelfs een optie voor een dakkapel met verhoogde nok. Er is echt voor ieder wat wils dus.

Heb ik een vergunning nodig?

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er veel verbouwingen om en aan het huis omgevingsvergunningen nodig die je moet aanvragen bij je gemeente. Best een gedoe en veel papierwerk. Maar goed nieuws: Voor het plaatsen van een dakkapel is dit vaak helemaal niet nodig. Wel moet je dakkapel dan aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je dakkapel geplaatst worden aan de zijkant of achterkant van je woning. Maximaal een hoogte hebben van 1.75 meter en er moet minimaal een ruimte van een halve meter  van het dak vrij blijven aan alle zijden van je dakkapel. Omdat de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen ook per gemeente kunnen verschillen is het wel altijd verstandig om een vergunningscheck te doen. Zo voorkom je dat je achteraf in de problemen komt en er extra kosten bijkomen.

Wat kost een dakkapel plaatsen?

De kosten van het plaatsen van je dakkapel hangen af van een aantal factoren, zoals de afmetingen en de gebruikte materialen. Je kan uitgaan van een prijs vanaf ongeveer 5000 Euro. Het  is verstandig om bij een aantal bedrijven vooraf een begroting aan te vragen zodat je goed kan vergelijken. Hebben je buren ook interesse? Dan kan dat zomaar een leuke korting opleveren.
Het voordeel van een dakkapel op je woning is dat het vrijwel altijd een flinke waardevermeerdering oplevert. Zo verdien je je investering uiteindelijk gewoon terug.