Zo kies je de juiste CV-ketel

In de winter een aangenaam warm huis hebben. Warm water uit de kraan voor de afwas, of lekker uitgebreid in bad of onder de douche. Allemaal zaken die heel vanzelfsprekend lijken maar dat helaas niet meer zijn op het moment dat jouw cv-ketel kuren krijgt. De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is twaalf tot vijftien jaar. Dus op een gegeven moment zal in ieder huishouden de cv ketel vervangen moeten worden. Maar welke ketel kies je dan? En wat zijn de verschillen?

De conventionele verwarmingsketel

Veel oudere huizen en huurwoningen hebben momenteel nog een conventionele ketel. Deze ketels doen in principe hun werk, ze zetten net als bij andere ketels aardgas om in warmte, maar door de manier waarop ze gemaakt zijn gaat er veel warmte verloren in het proces. De warmte die daadwerkelijk jouw woning inkomt is 70 tot 80%. Dit noemen ze rendement. De rest van de 20 tot 30% aan energie gaat verloren. Niet heel rendabel dus en zonde van jouw stookkosten. Deze ketels worden daarom tegenwoordig niet meer gemaakt en verkocht.

De VR-ketel

Een goede stap van een conventionele ketel is die naar een VR-ketel. VR staat voor verbeterd rendement. De naam zegt het eigenlijk al. Bij deze ketels gaat minder warmte verloren in het stookproces. Maximaal zo’n 10%. Een hele verbetering dus op de conventionele ketels.

De HR-ketel

Veruit de meest verkochte ketel is de HR-ketel. HR staat voor hoog rendement. Met deze ketel kan je een rendement van meer dan 100% behalen. Hoe dat kan? We zullen je niet lastig vallen met ingewikkelde technische processen, maar het heeft te maken met het gebruik van waterdamp. Hierdoor is er ook een stuk minder gas nodig om jouw woning te verwarmen en dat zie je terug op je jaarlijkse energienota. Een goed voorbeeld van een HR ketel is de Netfit CV-ketel.

De HRe-ketel

Weer een stapje verder gaat de HRE-ketel. Bijvoorbeeld de Intergas CV-ketel. Deze ketels wekken niet alleen warmte op, maar ook elektriciteit. (daar staat die e voor) Deze ketels zijn super duurzaam en stoten ook minder CO2 uit. Ze zijn wel duurder in de aanschaf dan de andere ketels, maar dankzij subsidies en besparing op je gasgebruik kunnen ze toch heel rendabel zijn.

Soloketels en combiketels.

Bij al deze ketels is er ook nog een keuze tussen een solo- of combimodel. Het verschil tussen deze twee is dat soloketels alleen je radiatoren verwarmen terwijl combiketels ook zorgen voor warm water uit de kraan. Bijna in ieder huishouden in Nederland zit een combiketel. Maar wanneer bijvoorbeeld jouw warmwaterkraan te ver van de ketel hangt is een losse boiler aan te raden voor het opwarmen van het kraanwater.