Drie aspecten van een landelijke woonkamer

10 februari 2023
WonenCadeaus voor binnen

Een landelijk interieur straalt rust en gezelligheid uit. Een landelijke woonkamer is warm en tijdloos, waar het gebruik van natuurlijke materialen de boventoon voert. Het is een comfortabele stijl die ruwe materialen combineert met een elegante en ongedwongen stijl.

De kleuren van een landelijk interieur

Een landelijke woonkamer heeft een sterke koppeling met de natuur. Aardetinten zijn dus niet weg te denken uit deze interieurstijl. Diepbruin, herfstblad-oranje, dieprood. Maar ook zachtgroen en zachtgeel passen goed binnen een landelijke stijl. Kies eerst een basiskleur als je begint met het opstellen van een kleurenschema. Wit is een goede basiskleur. Wit kent vele varianten, van crèmewit tot rookwit of ivoor. Het is een goede basis waar je vervolgens kleuraccenten in aanbrengt, door middel van aardetinten of, voor een echt contrast, zwart.

Ook door te spelen met licht en donker creëer je sfeer in een landelijke woonkamer. Laat veel licht binnen op een zonnige dag, houd de kilte buiten op donkere, regenachtige momenten en maak het binnen gezellig met vachtjes, kaarsen en andere sfeerverlichting. Goede raambekleding mag dus niet ontbreken in een landelijk interieur. Gewone gordijnen en vouwgordijnen passen goed bij dit interieur, net zoals houten shutters.

Landelijke meubels

Een landelijke woonkamer staat niet vol met meubels. Eén of twee grotere elementen spelen de hoofdrol, zoals een grote bank of een hanglamp. Kies verder voor functionele meubels die lekker zitten, gemaakt van natuurlijke materialen zoals rotan of onbehandeld hout. Meubels kleed je aan met accessoires van natuurlijke materialen, zoals kussentjes van katoen of linnen, of een schapenvacht.

Accessoires in een landelijk interieur

Accessoires in een landelijke woonkamer zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen. Katoenen kussentjes, beeldjes van glas of natuursteen, (imitatie) vachtjes, rieten manden, een rotan bijzet tafeltje. Het zijn allemaal voorbeelden van accessoires die goed bij dit interieur passen. Ga op de duurzame toer en struin kringloopwinkels af op zoek naar leuke accessoires. Ben je handig of creatief? Maak dan je eigen accessoires zoals houtsculptuurtjes, zelf gevlochten manden of een mooi tableau van in de natuur gevonden dingen zoals dennenappels en hulst voor op de tafel.