Hoe maak je je hek kindvriendelijk?

Een hek is een belangrijk onderdeel van je tuin die er voor kan zorgen dat je kind veilig bij je huis blijft en er niet vandoor gaat. Maar je kan niet zomaar een hek neerzetten en er vanuit gaan dat het goed genoeg is voor je kindje, er zijn namelijk best een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vertellen we je hoe je je hek kindvriendelijk maakt.

Hoogte

Als eerste moet je goed nadenken over hoe hoog je het hek maakt, je kindje blijft natuurlijk groeien en als je het hek te laag maakt dan zal je kind op een bepaalde leeftijd er als nog overheen kunnen klimmen. Ook is het, hoe lager het hek, hoe meer bedreigingen er van de buitenkant van het hek kunnen ontstaan. 

Spijlen

Als je een hek koopt met spijlen, dan moet je wel goed kijken of de afstand tussen de spijlen niet te groot is. Als het heel erg te groot is, dan kan je kind er namelijk gewoon tussendoor, maar bij een beetje te groot heb je kans dat je kind zijn hoofd er tussen gaat stoppen en dat deze vast blijft zitten.

Scherpe randen

Je wilt ook geen hek hebben met scherpe randen, want kinderen kunnen soms erg onhandig zijn en je wilt niet dat je kindje zich bezeert aan het hek wanneer hij bijvoorbeeld valt. Het kan blijven bij een klein schrammetje, maar de verwondingen kunnen ook een stuk erger. Kijk eens bij de tuinhekken van Hekkenwereld voor mooie hekken zonder scherpe randen.

Sloten

Als laatste is het verstandig om een slot op je hek te zetten, en dan niet zo’n slot die je gemakkelijk zelf kan open en dicht maken. Je kindje kan dan namelijk leren hoe hij open en dicht kan, en dan heb je kans dat hij of zij er ineens vandoor is. Het beste neem je een slot met een sleutel zodat je dit soort scenario‚Äôs kan voorkomen.

Als je een kind hebt en een tuin, dan wil je wel dat er een hek is, zodat je kindje in de tuin kan spelen zonder ervandoor te gaan. Hiervoor moet het hek ten eerste hoog genoeg zijn, ook voor wanneer hij of zij gaat groeien. Daarnaast wil je dat de afstand tussen de spijlen niet te groot is. Verder moet je ook geen hek hebben met scherpe randen en je koopt het beste een hek met een slot.