Een eigen horecazaak beginnen?

27 februari 2021
AlgemeenCadeaus voor binnen

Veel mensen dromen ervan ooit een eigen horecazaak te beginnen. Bij het beginnen van een nieuwe horecazaak moet je op veel dingen letten. Waar moet je rekening mee houden en waarom juist nu?

Financieren van je restaurant of café

Om je eigen restaurant of café te beginnen heb je startkapitaal nodig. Zorg er dus voor dat je goed in kaart brengt welke kosten je moet maken voordat je restaurant operationeel is. Hiermee ben je er nog niet. Je hebt zeker in de eerste maanden een werkkapitaal nodig waarvan je de inkoop en salarissen van werknemers kan betalen.  In sommige gevallen is het mogelijk om een lening te krijgen bij een bank. Hiervoor is vaak wel een eigen inbreng van 20 tot 40 procent gebruikelijk. 

Zoek een geschikt horecapand

Het uitzoeken van een geschikt horecapand is erg belangrijk. Sommige locaties bieden nou eenmaal meer potentie dan andere. Ook de prijs speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Tijdens worden er wat meer horecapanden te koop aangeboden dan voorheen het geval was. Dit kan dus juist een uitstekende kans zijn om precies het pand te bemachtigen dat voor jou geschikt is. Zeker nu het coronavaccin voor de deur staat.

Je pand inrichten

Je horecapand inrichten is belangrijk om jezelf te onderscheiden van je concurrenten. Je grootste kostenpost in deze categorie is de inrichting van de keuken.  Werkbladen, ovens, een fornuis, friteuse, etc. Reken op een paar duizend euro per stuk voor dit soort aankopen.  Horeca kookapparatuur is aanzienlijk duurder dan apparatuur voor in huis. 

Daarnaast moet je nadenken over het horeca meubilair. Dit is misschien wel het belangrijkste middel dat je kan inzetten om een aangename sfeer in je restaurant te creëren. Sommige aanbieders van horecameubilair bieden de optie mee te denken over de inrichting van jouw restaurant, bijvoorbeeld Kaja horeca interieurs. Het kan nooit kwaad om een andere partij naar je inrichting te laten kijken. 

Je restaurant operationeel maken

Wanneer je een pand hebt gevonden en deze gereed hebt gemaakt is het tijd om de laatste operationele zaken te regelen. Misschien wil je wel klein beginnen en zelf in de keuken gaan staan. Als je direct meer klandizie verwacht heb je voldoende personeel nodig. Ook moet je nadenken over restaurantsoftware zoals een kassasysteem, kitchen display systeem, reserveringssoftware en eventueel zelfs personeelsplanning software. Ook zul je moeten inkopen. Doe dit bij voorkeur zo laat mogelijk om de versheid van je menu te garanderen. Indien dit allen gereed is, is je restaurant klaar om te openen!