Een goede WOZ-waarde waar is het belangrijk voor?

De WOZ-waarde is de waarde van je woning. WOZ-waarden worden gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen, zoals onroerende voorheffing, te bepalen. Bij huurwoningen is ook de WOZ-waarde bepalend voor je huurbedrag. De gemeente stelt de hoogte van de WOZ-waarde vast via de aanslag.

De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je woning. De WOZ is in het leven geroepen om belasting te kunnen innen op basis van de waarde van je huur- of eigen woning. Vandaar dat deze letters staan ​​voor taxaties van onroerend goed. Nederland kent de WOZ-wet. Dit omvat onder meer het vaststellen van een woning (vastgoed) taxatie die wordt belast door overheden zoals gemeenten en waterschappen. Zo duurt het even voordat je de waarde van je huis hebt gemeten. De waarderingsdatum. Goed om te weten dat het een indirecte Taxatie huis is. De WOZ-waarde kan wel een leidraad zijn, maar dient voor eventuele verkoop niet als echte waarde.

WOZ-waarde te hoog? Let op!

Het is daarom erg belangrijk om je WOZ correct vast te stellen. Is de belasting te hoog? Dan betaal je mogelijk te veel belastingen. Het is dus moeite om te strijden tegen een te hoge WOZ-bepaling. Na de succesvolle oppositie besloot de WOZ de woningprijs met de 20.000 en 50.000 euro te verlagen. Dat kan jou al enkele tientallen euro’s per maand schelen.

Dit is hoe jij bezwaar kan maken:

  1. Bel de gemeente. Heb jij het idee dat de WOZ-waarde niet klopt, neem dan contact met je gemeente op.
  2. Zelf bezwaar maken. Online zijn er tal van verschillende tools om je bezwaar in te dienen. Doe hier van tevoren wel onderzoek over, zodat je weet hoe het proces verloopt.
  3. Je kan het bezwaar uit ook uitbesteden aan een erkend bureau.

Goed om te weten

Een WOZ-waarde is een taxatie van je woning voor bepaalde belastingen. Maar het dient niet als leidraad voor een eventueel aankoop of verkoop van je woning. Hier dien je een specifiek taxatierapport voor nodig te hebben. Hier zien we in de praktijk nog regelmatig verwarring over ontstaan.

Nieuwe woning en WOZ

Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht komt daar veel bij kijken. Zo zijn er misschien verbouwingen nodig zoals een nieuwe badkamer of een verbouwing van de keuken, misschien wil je een overkapping laten bouwen of zijn er andere dingen die echt moeten gebeuren. Heb je er al over na gedacht om het huis bijvoorbeeld te verduurzamen?  Eén van de dingen die je zeker wil checken is de WOZ waarde van de nieuwe woning. Het kan maar zo zijn dat deze niet klopt, dan ga je dus te veel gemeentelijke belastingen betalen en dat is zonde van je geld. Wanneer je een nieuw huis koopt kan je het geld namelijk goed gebruik om andere dingen te laten doen.