Op internet en in de interieur tijdschriften zijn vaak prachtige kinderkamers te zien. En één ding hebben ze gemeen; ze zijn allemaal keurig netjes opgeruimd. Geen rondslingerend speelgoed waar je je nek over breek en geen kledingstukken verspreid over de vloer. Hoe dan?! Want iedere ouder zal beamen dat de kinderkamer bij hun thuis de meest chaotische plek in het huis is. Toch is het met een paar handige tips ook bij jou mogelijk om de ravage te beperken.
Handige opbergmeubels
Het belangrijkste van een opgeruimde kinderkamer is het hebben van een vaste plek om al dat speelgoed en als die andere spullen op te kunnen bergen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie linnenkast voor de kleding. Een bed met een lade eronder voor alle knutselspullen. Of de bekende vakkenkast voor al het speelgoed. Zeker als je in zo’n kast leuke manden of dozen met gezellige kleuren gebruikt ziet het er al snel een stuk netter uit dan wanneer het speelgoed los in de kast staat. Ook een leuk en handig idee is het ophangen van een kapstok. Daar kan je bijvoorbeeld de rugzak kind en badjas aan kwijt. Dan hoeven die ook niet meer ergens rond te slingeren.
Less is more
Hoe minder er in de kinderkamer staat, hoe minder rotzooi er kan ontstaan. En dat betekent natuurlijk niet dat het helemaal strak en leeg moet zijn. Ten eerste is dat namelijk helemaal niet gezellig en ten tweede moet je kind natuurlijk wel wat hebben om mee te spelen. Maar het is wel een goed idee om te voorkomen dat er een overdaad aan speelgoed staat door het te rouleren. Als je de ene maand de lego aanbiedt en de maand erop de verkleedkist dan blijft het voor je kind interessant om mee te spelen. Het overige speelgoed kan je dan bijvoorbeeld tijdelijk op zolder of in de garage opbergen.
Samen opruimen
Als je kind nog heel klein is dan zal je als ouder zelf al het opruimwerk moeten doen. Het voordeel is dat je kindje dan ook nog niet in staat is om zelf veel rommel te veroorzaken. De boekjes gaan terug op de plank, het houten speelgoed baby gaat in een mand en klaar. Vanaf de peuterleeftijd zijn kinderen heel goed in staat om een flinke rotzooi te maken, maar ook om het op te ruimen. Kies dagelijks een vast opruimmoment. Bijvoorbeeld na het avondeten. Door er een spelletje van te maken hou je het positief en gezellig en is het zo gebeurd.