Een veilig huis met een IP-camera

Met webcams en smarthome-installaties lijkt het tegenwoordig heel makkelijk om je huis overal ter wereld in de gaten te kunnen houden. Maar voor webcams en smarthome-installaties geldt dat veiligheid niet het eerste uitgangspunt was. Als je meer zekerheid wilt over de manier waarop je je huis kan beschermen, kan een beveiligingssysteem met bijvoorbeeld één of meerdere IP camera’s de moeite waard zijn.

Wat zijn IP-camera’s?

Internet Protocol camera’s zijn beveiligingscamera’s die de ontvangen data via het internet verzend. Ze zijn daarin vergelijkbaar met webcams. Het verschil is dat een IP camera alleen toegankelijk is via een gesloten verbinding, waar alleen jij bij kan komen. Ten minste, er is een gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig om bij de beelden te komen. Deze kunnen dan online via een browser of via een meegeleverde app worden bekeken.

Er zijn verschillende typen IP camera’s die verschillende voor- en nadelen hebben. Afhankelijk van je wensen is het ene type camera daarom beter dan de andere. De belangrijkste typen zijn:

  • Bullet camera’s
  • Dome camera’s
  • Eyeball of Turret Camera’s
  • PTZ Camera’s (Pan, Tilt, Zoom)

Een dome camera is bijvoorbeeld door de bolvorm beter bestand tegen vandalisme en is het niet direct duidelijk welke kant deze op filmt. Dit zou een afschrikkend effect kunnen hebben.

Andere verschillen tussen IP camera’s

Behalve het type zijn er meer eigenschappen die een belangrijk onderscheid vormen tussen alle verschillende IP-camera’s. Zo zijn er bijvoorbeeld twee verschillende manieren waarop de apparaten aan de stroomvoorziening is geregeld: draadloos en bedraad. Draadloos betekent in dit geval dat het apparaat met een eigen accu of met batterijen werkt. Een bedrade IP camera, zoals de camera’s van het bekende merk Hikvision, wordt ook wel PoE (Power over Ethernet) genoemd. Een voordeel van deze PoE camera’s is dat ze geen extra kabel voor de stroomvoorziening nodig hebben.

Behalve de stroomvoorziening zijn er nog enkele belangrijke punten waarop camera’s van elkaar kunnen verschillen. Op welke manier wordt de data bijvoorbeeld opgeslagen? Dat kan bijvoorbeeld intern via een SD-kaartje, of een USB. Het is mogelijk om de data in de cloud op te slaan. Dit is vaak alleen mogelijk als een soort abonnement. Let dus goed op de prijs hiervan bij camera’s die deze optie bieden.

Andere belangrijke verschillen tussen IP camera’s zijn onder andere de resolutie (hoe scherp is het beeld), de Field of View (hoe wijd het beeld is) en het gebruiksgemak. Denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld de installatie en het eerste gebruik, maar ook aan zaken als de online mogelijkheden en de app.

Meer informatie?

Voordat u nu direct aan de slag gaat met uw eigen IP camera kan het raadzaam zijn om advies in te winnen. Een heel handige instap voor meer informatie is dit korte fragment van het tv-programma RTL4 Woontips.