Hoogpolig of laagpolig tapijt, wat moet je kiezen?

4 januari 2023
WonenCadeaus voor binnen

Heb je liever hoogpolig of laagpolig tapijt? Deze vraag kan je verwachten bij de aankoop van een nieuw tapijt. Maar wat houden deze termen in? Wat zijn de verschillen tussen hoogpolig en laagpolig? En wat past het beste in jouw huis? We bespreken beide soorten, de voordelen, de nadelen en de verschillen hiertussen. Bekijk beide soorten bij Ambiant tapijt.

Hoogpolig tapijt

De naam hoogpolig tapijt zegt het al, een tapijt met een hoge pool. Dit wijst op de opstaande draden van het geweven tapijt. Een hoogpolig tapijt loopt heel erg fijn. Het voelt heerlijk zacht aan door de lange lus die zorgt voor een dikkere structuur. Het zorgt daarnaast ook voor veel sfeer en luxe. Er zijn veel verschillende soorten hoogpolig tapijt en zo kun je kiezen voor de kleur die bij jouw interieur past. 

Hoe onderhoud ik een hoogpolig tapijt?

Het onderhoud van hoogpolig tapijt is makkelijker dan je zal denken. Regelmatig grondig stofzuigen zal zorgen dat je het tapijt schoon houdt en er zo min mogelijk stof in nestelt. Mocht er een vlek in het tapijt komen moet je deze direct behandelen door met een schone doek en lauw water de vlek van buiten naar binnen schoon te deppen.

Laagpolig tapijt

Wanneer je kiest voor een laagpolig tapijt kies je voor een heerlijk zacht tapijt. De voordelen die daarbij komen zijn ook nog eens mooi meegenomen. Het tapijt is namelijk isolerend en geluiddempend. Een laagpolig tapijt is een kleed met een lage pool. De opstaande draden van het tapijt zijn korter dan één centimeter. Een laagpolig tapijt is vlak en meubels kunnen makkelijk worden verplaatst over dit tapijt. Verschillende soorten kleuren en patronen zorgen ervoor dat het tapijt in elk interieur passen. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek interieur of een strak en modern interieur.

Hoe onderhoud ik een laagpolig tapijt?

Door regelmatig te stofzuigen houd je het tapijt makkelijk in een goede conditie. Vlekken verwijder je door met een natte doek van buiten naar binnen te deppen of gebruik te maken van een tapijtreiniger. 

Hoogpolig versus laagpolig

Er zijn een aantal verschillen tussen hoogpolige en laagpolige tapijten. Het tapijt krijgt de benaming hoogpolig wanneer de geweven draden hoger dan één centimeter zijn. Dit zorgt ervoor dat een hoogpolig tapijt dikker en hoger is dan een laagpolig tapijt. Vaak heeft een hoogpolig tapijt een luxere en warmere uitstraling doordat het wat dikker is. Een laagpolig tapijt past vaak beter in een strak interieur. Ook met allergieën of huisdieren is de keuze voor een laagpolig tapijt verstandiger omdat dit makkelijker is in het onderhoud. De keuzes voor materialen bij een laagpolig tapijt zijn tot slot groter dan bij een hoogpolig tapijt. Om de tapijten te bekijken; klik hier