Efficiënt telen met behulp van glastuinbouw

Het klimaat en het daarmee gepaard gaande weerbeeld staat er om bekend vaak roet in het eten te gooien bij de telers die in Nederland actief zijn. Ons vaak grillige weerbeeld zorgt er bovendien in de praktijk niet zelden voor dat een oogst komt te mislukken met alle financiële verliezen van dien. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook heel wat alternatieven voor telen in de buitenlucht die het overwegen waard zijn. Deze alternatieven worden aangeboden onder de vorm van glastuinbouw en staan er om bekend ongelofelijk interessant te kunnen zijn. Is uw interesse bij deze ook gewekt? Wilt u dan ook graag meer kunnen ontdekken van de voordelen die zijn verbonden aan de glastuinbouw? Dat is perfect mogelijk hier op deze pagina!

Waarom is glastuinbouw ook voor u het overwegen waard?

Er kan worden vastgesteld dat telers (in Nederland) in de praktijk veelal geconfronteerd worden met niet één, maar wel meerdere problemen. Verschillende van deze problemen worden inderdaad veroorzaakt door het weerbeeld. Dit is bovendien iets waar u als teler niet of nauwelijks invloed op heeft. Kiezen voor glastuinbouw kan hier verandering in brengen. Op deze manier worden al uw gewassen immers afgeschermd van het buitenklimaat.

Door zelf een kunstmatig klimaat te creëren om uw gewassen in te laten groeien bent u altijd verzekerd van een geslaagde oogst. Bovendien is het ook nog eens zo dat er veel preciezer ingeschat zal kunnen worden wanneer de oogst klaar zal zijn. Dit zorgt ervoor dat het productieproces kan worden geoptimaliseerd waardoor u ook zult kunnen rekenen op een (extra) financieel voordeel. Het mag dan ook duidelijk zijn, in de praktijk brengt de keuze voor glastuinbouw zeker en vast menig aantal interessante voordelen met zich mee.

De impact van glastuinbouw op ons milieu

Het is algemeen bekend dat glastuinbouw ook enkele bezwaren met zich meebrengt op milieugebied… althans dat was vooral vroeger het geval. In eerste instantie stond glastuinbouw er in het verleden dan ook om bekend vooral heel wat fossiele brandstoffen te verbruiken. Sterker nog, ongeveer 10 procent van het volledige verbruik van aardgas in Nederland zou veroorzaakt worden door de tuinbouw. Het spreekt voor zich dat deze cijfers naar omlaag moesten worden gehaald en dat gebeurde ook. Inmiddels zijn zogenaamde (semi) gesloten kassen heel wat energiezuiniger waardoor er aanzienlijk minder fossiele brandstoffen zijn vereist om ze operationeel te kunnen houden.

Tuin

Glastuinbouw inzetten op de meest optimale wijze

Het is zo dat in de praktijk blijkt dat er nog wel wat uitdagingen bestaan met betrekking tot de glastuinbouw. Het is nu met het oog op de toekomst dan ook vooral zaak om deze uitdagingen op zo efficiënt mogelijke wijze aan te pakken. Verschillende mogelijkheden en oplossingen zijn daarvoor voorhanden. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse innovatieve technieken uitgewerkt welke er voor kunnen zorgen dat niet alleen de bouw, maar ook de inrichting van kassen aanzienlijk kan worden verbeterd. Door het toepassen van deze innovatieve technieken is het niet alleen zo dat een rooskleurige toekomst voor de glastuinbouw kan worden gegarandeerd, daarnaast kan op deze manier ook het volledige potentieel van de glastuinbouw ten volle worden benut.