Energiezuinig verwarmen met een pelletkachel

16 november 2023
WonenCadeaus voor binnen

De winter staat voor de deur en dat is te merken. Het wordt buiten steeds kouder en bij steeds meer mensen gaat de verwarming een standje hoger. Maar met de nog steeds super hoge energieprijzen kunnen de kosten flink oplopen. Gelukkig is er manier om je woning te verwarmen die een stuk voordeliger is en het is ook nog eens een sfeermaker: de pelletkachel.

In dit artikel zullen we je wat meer vertellen over deze energiezuinige manier van verwarmen. Wat is een pelletkachel? Wat zijn de voordelen? Waar kan je houtpellets kopen? Lees verder!

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een haard die wordt verwarmd door door de verbranding van houtpellets. Deze pellets zijn cilindervormige korrels die gemaakt zijn van geperst houtzaagsel. Vanaf de buitenkant ziet een pelletkachel eruit als een gewone houtkachel. Het is een echte sfeermaker in je woning. Maar geavanceerde techniek vanbinnen zorgt ervoor dat het een stuk makkelijker is in gebruik. Je hoeft niet in de weer met grote houtblokken, aanmaakblokjes en lucifers. De pellets vul je makkelijk bij via een speciaal reservoir en de ontsteking gaan helemaal automatisch. De houtpellets kunnen worden besteld bij veel verschillende gespecialiseerde bedrijven. Ze worden geleverd in grote zaken van bijvoorbeeld vijftien of twintig kilo en kunnen jaren worden bewaard zolang ze maar droog blijven.

Het voordel ten opzichte van andere warmtebronnen

e woning verwarmen met een pelletkachel heeft heel veel voordelen. Zo is het stoken van pellets tot wel 80% goedkoper dan gas. En het is veel gezonder en beter voor het milieu dan bijvoorbeeld een houtkachel. Dat kom onder andere doordat het een heel schoon en droog product is. Er is amper rookvorming wanneer je pellets stookt. Daarom hoeft een pelletkachel niet op een schoorsteen worden aangesloten. Een rookgasafvoer is voldoende.

Daarnaast geeft de pelletkachel de sfeer van een houtkachel maar het gemak van een cv met thermostaat. Nieuwere modellen zijn zelfs programmeerbaar zodat hij vanzelf aan en uitgaat wanneer jij dat wil.

Hoe onderhoud je een pelletkachel?

Omdat er bij het stoken van pellets maar zeer weinig asvorming is, is ook het regelmatig onderhoud een fluitje van een cent. De as die vrijkomt wordt meestal opgevangen in een speciaal bakje. Dit kan je het beste om te twee tot drie dagen legen, voordat je ze kachel aanzet, zodat je zeker weet dat het voldoende is afgekoeld. Dit gaat makkelijk met een speciale aszuiger. De ruit kan je eenvoudig schoonmaken met keukenrol of een vochtige doek. Daarnaast is er ieder jaar groot onderhoud nodig. Dit kan je wel het beste laten doen door een gekwalificeerd persoon. Bij groot onderhoud moet namelijk de hele kachel gedemonteerd en grondig schoongemaakt worden. Zo ben je verzekerd van veiligheid en gaat je kachel langer mee.