Eten bij jou in de buurt 

Steeds meer mensen zijn bezig met bewuster en gezonder eten. Ook willen iedereen steeds eerlijkere producten voor een eerlijkere prijs. Verder proberen steeds meer mensen te letten op het klimaat en hoe ze omgaan met het klimaat. Ook door je voedingspatroon te veranderen kan je het klimaat een handje helpen. Door bijvoorbeeld groente van het seizoen te eten. Verder helpt het ook om naar keurmerken van het product te kijken om te zien of het echt een eerlijk product is. 

Groente van het seizoen

Door het eten van seizoensgroente ben je milieuvriendelijkere bezig. Ook weet je dat het echt verse producten zijn. Deze groenten zitten vol smaak en voedingswaarde. Bovendien voldoen de groenten aan onze vitaminebehoefte op dat moment. De milieuvriendelijkheid zit het in dat het geen lange reis per boot of vliegtuig hoeft af te leggen. Verder steun je de lokale economie. Door je eigen moestuin te hebben ben je ook een stuk milieuvriendelijker bezig en zien je kinderen ook hoe groenten en fruit groeien. Dus dat het niet alleen te koop is in de supermarkt, maar ook dat je het zelf kunt verbouwen. Mocht je toch bij de boer je producten willen ophalen dan kan dat door zelf langs boerderijen te rijden en te kijken wat zij verkopen. Ook zijn er boerderijwinkels waar je kan zien waar je bijvoorbeeld melk, kaas of tomaten kunt kopen. Zo hoef je niet meer overal langs te rijden. Op Fairsy.nl vind je een compleet overzicht van boerderijwinkels in Nederland.

Keurmerken

Als allereerst goed om uit te leggen wat een keurmerk precies is. Een keurmerk is een hulpmiddel om duurzame of gezonde keuze te maken aan de hand van een keurmerk op de verpakking. Door te kijken naar de keurmerken die de producten hebben en bewuster te kiezen voor de producten die keurmerken hebben. De keurmerken die er bijvoorbeeld zijn: ASC, MSC, Beter Leven, Fairtrade, Planterproof en EKO. Een onafhankelijke partij voert de keurmerk uit mits het product voldoet aan alle voorschriften. De controles of het product het keurmerk nog mag dragen wordt jaarlijks en nemen onaangekondigd plaats. Om de betrouwbaarheid nog verder te vergroten van de keurmerkorganisaties staan zij nog onder toezicht van Raad voor Accreditatie. De raad let bijvoorbeeld op of de controleurs goed zijn opgeleid en dat er voldoende controles plaatsvinden. 

6 tips om duurzamer te eten

  1. Eet per seizoen dus aardbeien in de zomer en spruitjes in de winter
  2. Koop boontjes uit blik als je dat wilt eten. Dat is namelijk een stuk duurzamer dan boontjes uit Afrika die per vliegtuig hier zijn gekomen.
  3. Ga naar de markt of naar een een lokale boer om daar je producten te kopen. 
  4. Probeer zoveel mogelijk de auto te laten staan en met de fiets of lopend je boodschappen te doen. 
  5. Als je tropisch fruit wilt kopen of een avocado denk dan eens twee keer na over hoe ze hier naartoe zijn gekomen en hoe ze verbouwd zijn.
  6. Probeer voedselverspilling tegen te gaan door met kliekjes iets nieuws te maken en niet zomaar weg te gooien.