Bied de winter in jouw tuin een warm welkom

In figuurlijke zin, tenminste. Want het liefste heb jij er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de vorst in jouw persoonlijke paradijs geen kwaad kan!

Want vergis je niet, ook met milde verschijnselen kan de winter op jouw erf nog flink gaan huishouden. Planten zullen verdorren en/of in de lente de grootste moeite hebben om weer te gaan bloeien. Tenzij je al deze symptomen figuurlijk – én letterlijk dit keer – in de kiem weet te smoren! Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. Je hoeft enkel het volgende te doen:

Borders bijwerken

Het is heel belangrijk dat je je bloemperken grondig controleert aan het einde van het najaar. We bevelen je bijvoorbeeld aan om planten, takken en bladeren te snoeien wanneer ze al (deels) afgestorven zijn. Laat je de boel de boel, dan loop je kans dat het verval in rap tempo zal oplopen in de koudere maanden dat je niet in je tuin werkt. Zijn er nog bloemen en planten die bloeien? Dan laat je die rustig hun gang gaan. Zo blijft je tuin er mooi bij staan en krijgen vogels in je tuin de kans om nog wat voedsel mee te pikken. Of zelfs een voorraadje aan te leggen.

Gras gezond houden

Om in de lente niet geconfronteerd te worden met een gele grasmat maar juist eentje die moeiteloos opbloeit, moet je daar wel enige moeite in steken. Maai je gazon nog één of twee keer heel goed voordat de winter de plaats van de herfst inneemt. Haal ook alle bladeren en takjes van het gras, omdat die de groei op een negatieve manier kunnen beïnvloeden.

Tuin met rijp

Toedekken

Sommige planten zijn moeilijk naar binnen te verslepen zodra het weer koud wordt, maar kun je nou ook weer niet onbedekt buiten laten staan. In dat geval is een beschermhoes voor je planten precies wat je nodig hebt! Deze is in allerlei verschillende vormen en maten beschikbaar, zodat je voor iedere plant de juiste bedekking vindt.

Waterleiding afsluiten

Water bevriest, dat hoeven we je niet te vertellen. Maar daarom kunnen je waterleidingen ook risico’s lopen. Sluit je buitenkranen af voordat ze kapot vriezen! En bewaar tuinslangen, sproeiers en andere accessoires op een droge en veilige plek.

Vogels voederen

Het einde van het jaar en het begin van het nieuwe is voor ons mensen een reden voor knalfeesten en schranspartijen. Maar dat zit er voor onze gevederde vriendjes niet in! Die hebben de grootste moeite met het vinden van zaden en insecten, zeker wanneer de grond hard is of zelfs – zal je net zien! – bezaaid met sneeuw. Koop daarom een vogelhuis voor die hulpeloze beestjes die niet de trek naar het zonnige zuiden volgen. Geef die een mooie en prominente plek in je tuin en koop meteen een paar vetbollen voor ze. Trakteer ze bovendien op de nodige zaden en noten! Uit dankbaarheid halen ze in de lente weer alle overtollige insecten uit je tuin.