Geef je tuin een nieuwe look met een boomstamtafel

Niet iedereen heeft groene vingers. Daarom kan het voor sommige mensen lastig zijn om de tuin ieder seizoen of jaarlijks weer een ander uiterlijk te geven. Dit kan immers door voor nieuwe planten of bloemen te kiezen. Maar jij wilt helemaal niet in de weer met bloemen, planten en struiken? Dan moet je op zoek naar andere manieren om toch je tuin een andere look te geven. Er zijn zeker mogelijkheden om dit te doen, zonder dat je een beroep moet doen op je kwaliteiten als tuinierder. Plaats bijvoorbeeld een mooie boomstamtafel in de tuin.

Wat is een boomstamtafel?

De benaming geeft al aan wat een boomstamtafel is. Het is een tafel die bestaat uit boomstammen. Nu geldt dit natuurlijk voor alle soorten tafels die van hout zijn gemaakt, maar boomstamtafels hebben enkele specifieke kenmerken. Het belangrijkste kenmerk, is dat de vorm van de boomstam in het tafelblad herkenbaar aanwezig is. Soms wordt een boomstam over de lengte van de tafel in plakken gezaagd en vormt een dergelijke plak het tafelblad. De schors aan de zijkanten wordt verwijderd, maar de vorm van de boomstam blijft behouden. Ook noesten en oneffenheden blijven zichtbaar. In andere gevallen worden er ruwe planken hout gebruikt voor een boomstamtafel. Omdat iedere boom volstrekt uniek is, gaat dit ook op voor een boomstamtafel. Je tafel is altijd uniek. 

Voordelen van een boomstamtafel in de tuin

Door een boomstamtafel buiten te gebruiken, zal dit zeker van grote invloed op de tuin zijn. Het robuuste en natuurlijke uiterlijk van de tafel valt direct op. Ook al is je tuin verder helemaal kaal, de tafel geeft sfeer en warmte. Dit komt doordat het tafelblad van natuurlijk uitziend hout is gemaakt. De natuurlijke uitstraling van een boomstamtafel, geeft de tuin net die uitstraling die het nog mist. De robuustheid van een boomstamtafel buiten, zorgt er ook voor dat de tafel tegen diverse weersomstandigheden bestand is. Vooral als er hardhout voor de tafel is gebruikt, dan is je tafel nagenoeg onverwoestbaar. Tevens heb je met een boomstamtafel buiten, altijd een unieke tafel. Door de unieke kenmerken van iedere boomstamtafel, zul je jouw tafel nooit in een andere tuin aantreffen.

Kies de afmetingen die je wenst

Een boomstamtafel buiten is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Zowel in de breedte als in de lengte kun je kiezen wat je wens is. De minimumlengte is meestal 160 centimeter. Heb je behoefte aan een tafel waaraan je zomers met veel mensen kunt zitten barbecueën? Kies dan voor een langere boomstamtafel eettafel. Je kunt ook kiezen voor een boomstamtafel van 200 centimeter of zelfs 300 centimeter. In het laatste geval kun je gemakkelijk met 8 tot 10 personen aan tafel zitten en heeft nog steeds niemand ruimtegebrek. Betreffende de breedte van een boomstamtafel, mag je ook wat te wensen hebben. Een minimale standaard breedtemaat is meestal 80 tot 90 centimeter. Maar voor een grote en robuuste buitentafel kies je misschien beter 100 of 110 centimeter. De dikte van het tafelblad kan zeker ook van invloed zijn op de gewenste uitstraling. Hoe dikker het tafelblad is, des te robuuster is de uitstraling. 

Welke houtsoorten zijn geschikt voor een boomstamtafel buiten?

Als je specifiek kiest voor een boomstamtafel in de tuin, dan is de keuze voor een bepaalde houtsoort erg belangrijk. Een boomstamtafel is erg zwaar, dus je gaat niet bij ieder regenbuitje de tafel onder een afdak of binnen zetten. Je moet kiezen voor een dusdanig sterk houtsoort, dat je de tafel ook ´s winters buiten kunt laten staan. Er hiervoor maar één houtsoort geschikt en dat is hardhout. Wel zijn er diverse soorten hardhout verkrijgbaar. De meest gebruikte hardhoutsoorten voor een boomstamtafel zijn eiken, teak of acacia. Voordat het hout voor een tafel gebruikt wordt, wordt het gedroogd. Dit voorkomt het kromtrekken of dat er zelfs scheuren in het hout ontstaan. Het is wel aan te raden om een boomstamtafel voor buiten jaarlijks te onderhouden met een lak of een beits. 

Kies de juiste tafelpoten onder een boomstamtafel eettafel

Omdat het massieve houten tafelblad van een boomstamtafel vaak erg zwaar is, is het belangrijk om te kiezen voor degelijke tafelpoten. In de meeste gevallen zul je zien dat een boomstamtafel eettafel geen houten poten heeft. Houten poten zullen na verloop van tijd bezwijken onder het zware gewicht. Meestal bevat een boomstamtafel moderne stalen tafelpoten. Dit geeft de tafel nog meer uitstraling en krijg je een industriële tafel. Fraaie zwart gepoedercoate tafelpoten geven de tafel een soort luxe en stijlvolle uitstraling. Bovendien zijn deze tafelpoten in vele vormen verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor de bekende X-poot of U-poot. Verder zijn er wat bijzondere uitvoeringen, zoals een A-poot of een trapeze-poot. De combinatie tussen een zwaar houten tafelblad en de stalen poten, zorgen voor een duurzame tafel waar je jarenlang plezier aan hebt. 

Uitvoeringen van het tafelblad van een boomstamtafel

In de meeste gevallen wordt het schors aan de zijkanten verwijderd. Dit valt er na verloop van tijd sowieso altijd af. Toch blijf je met het ruwe hout de natuurlijke uitstraling houden. Mag het voor jou allemaal wel wat minder ruw en iets verfijnder? Dan zijn er ook boomstamtafels verkrijgbaar met een geschuurd oppervlak of glad geschuurde randen. Naast de standaard rechthoekig boomstamtafel eettafel, kun je ook kiezen voor een ronde, een vierkante of een ovale boomstamtafel buiten. Boomstamtafels zijn dus in iedere uitvoering te krijgen die jij mooi vindt. 

Hoe onderhoud je een boomstamtafel in de tuin?

Een goede en zware kwaliteit boomstamtafel in de tuin heeft weinig onderhoud nodig. Wel is het verstandig om de tafel te behandelen met een goede lak of een beits. Dit biedt een nog betere bescherming tegen de weersinvloeden. Tevens kun je met onderhoud voorkomen dat het tafelblad vergrijst. Dit is bij veel houtsoorten een natuurlijk proces en onschadelijk voor het hout, maar niet iedereen vindt de kleur mooi. Met een lak in een bepaalde kleur, geef je de tafel een uitstraling die jij mooi vindt en die past bij jouw tuininrichting.