Goed gereedschap is het halve werk

In de jaren zeventig was er een grote omslag op het gebied van klussen in en rondom huis. Vóór die tijd werden klussen alleen uitbesteed aan vakmensen en aannemers. Er was te weinig kennis en interesse bij het grote publiek om zelf aan de slag te gaan. Maar daar kwam verandering in. Opeens was het hartstikke populair om zelf fanatiek aan de slag te gaan. Van behangen tot grotere klussen als het bouwen van meubels of het aanleggen van hele badkamers. De doe-het-zelfver was geboren.

Deze trend heeft nog lang stand gehouden maar nam af rond de eeuwwisseling. We kregen het te druk, hadden andere prioriteiten en gingen klussen weer meer uitbesteden. De laatste jaren is het doe-het-zelven echter weer erg in opkomst. Het is weer drukker bij de bouwmarkten en er wordt meer gereedschap verkocht. Ben jij ook van plan zelf meer te gaan klussen? Dan is het van belang dat je de juiste spullen in huis hebt. Goed gereedschap is immers het halve werk.

Elektrisch- en accu gereedschap

Zagen, schroeven en boren zijn dankzij de uitvinding van elektrisch gereedschap een heel stuk makkelijker geworden. Je hoeft zelf minder kracht te zetten want het apparaat doe voor jou het harde werk. Helemaal makkelijk is de komst van accu gereedschap. Geen onhandige snoeren meer die in de weg zitten (en soms gevaarlijk kunnen zijn) maar een accu die je alleen maar even moet opladen waarna je vervolgens aan de slag kunt. Ben jij van plan om een laminaatvloer of parketvloer te gaan leggen? Dan is een decoupeerzaag een onmisbaar stuk gereedschap. En bijvoorbeeld een boormachine is ook een musthave bij iedere klusser

Handgereedschap

De naam zegt het eigenlijk al: handgereedschap is al het gereedschap dat niet door een spanningsbron wordt aangedreven. Er zijn een aantal dingen die echt niet mogen ontbreken bij een klusser. Denk bijvoorbeeld aan een goede schroevendraaierset. Voor bijna iedere klus zal je deze nodig hebben. En omdat er schroeven bestaan in meerdere soorten en maten, is het hebben van een goede uitgebreide set wel heel handig. Maar ook gereedschappen als een hamer en bijvoorbeeld wat goede tangen zullen onmisbaar blijken als je zelf aan het klussen gaat.  

Een goede opberger

Al dat gereedschap moet natuurlijk ook ergens goed worden opgeborgen. Heb jij een garage aan je huis? Dan is dat de ideale plek om een fijne hoek te maken waar je alles uitstalt. Maar ook een schuurtje of tuinhuis is ideaal. Wel verstandig is om te zorgen dat je gereedschap op een droge plaats wordt bewaard. Er zijn heel veel handige opbergers te koop waar je alles in kwijt kan en zo kan pakken wat je nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie gereedschapskist of gereedschapskoffer.