Waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw bankstel

22 september 2021
WonenCadeaus voor binnen

Ben jij toe aan een nieuw bankstel, maar weet je niet voor welk model, welke kleur of welk materiaal bankstel je moet kiezen? In dit artikel lees je hoe je de juiste bank vindt voor in jouw interieur.

1. Model

Er zijn verschillende modellen bankstellen. De meest gangbare modellen zijn: de tweezitsbank, de driezitsbank, de hoekbank en de slaapbank.

  • Twee, drie- of meerzitsbank: Voor een strakke uitstraling kun je kiezen voor één enkel bankstel voor twee, drie of zelfs meer personen. Houd je ervan om de indeling van je woonkamer regelmatig te veranderen? Ga dan juist voor een combinatie van meerdere losse bankstellen.
  • Hoekbank: Wil je een knusse, maar niet al te robuuste zithoek creëren? Dan is een hoekbank het bankstel voor in jouw interieur. Ook kan een hoekbank ideaal zijn wanneer je een erg ruime of langgerekte woonkamer hebt en je deze wilt doorbreken.
  • Slaapbank: Dit model bank is ideaal voor in een kleine(re) woning. Een slaapbank is uiterst geschikt als je naast een comfortabele zitplek, ook plek wilt hebben voor logees.

2. Kleur

Bankstellen zijn tegenwoordig in iedere stijl te verkrijgen. Van een strakke industriële bank tot een romantisch bankstel met een gezellig motiefje. Voor ieder wat wils! Welke kleur bij jou past, is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak. Bedenk wel dat je een bankstel vaak voor meerdere jaren koopt. Ga voor een bankstel waarvan je zeker weet dat je deze ook over 5 jaar nog mooi vindt. Heb je kleine kinderen in huis? Dan is een licht bankstel af te raden.

3. Materiaal

Welk materiaal bij jou past, is eveneens afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en gezinssamenstelling. Heb je kleine kinderen of een huisdier, dan is het handig te kiezen voor een vlekvrij materiaal. Je zou in dat geval kunnen kiezen voor een lederen bankstel, maar tegenwoordig bestaan er ook speciaal behandelde, zachtere stoffen. Zo houd je je bankstel vlekvrij, maar wel aangenaam om op te zitten.