Hoe kies je de beste energieleverancier?

22 maart 2022
TipsCadeaus voor binnen

Met de steeds stijgende energieprijzen is het lastig om te zeggen wat wijsheid is. Wel of niet overstappen? Er zijn namelijk veel dingen waar je op kunt letten als je de diverse energieleveranciers met elkaar wil vergelijken. Zoals de duur van het contract, een eventuele opzegboete, of de geleverde energie duurzaam is en natuurlijk wat de kosten zijn en wat je eventueel per maand bespaart als je overstapt naar een andere leverancier. Maar pas op: let altijd goed op de kleine lettertjes in de contracten!

Energieleveranciers vergelijken

Als je een vergelijking wil maken van energieleveranciers, is het goed om te weten hoe je huidige energieverbruik is en wat je maandelijks betaalt. Daarna is het pas handig om te gaan vergelijken. Begin van het nieuwe jaar zijn er bijna geen contracten met een vast tarief en van een bepaalde contractduur. Dit komt vooral door de hoge en steeds stijgende energieprijzen. Je kunt ook een vergelijkingssite hiervoor gebruiken als middel om alvast een snelle scan te doen en zo een overzicht te krijgen van de te verwachte kosten van energie. Klik hier voor een handige energievergelijker. 

Enkele tips voor het kiezen van de beste energieleverancier

Hoe meer persoonlijke gegevens je kunt invullen, hoe exacter de uitkomst van de vergelijkingssite zal zijn. Maak ook gebruik van meerdere prijsvergelijkingssites. Kijk ook naar de vaste kosten en niet alleen naar de kosten per eenheid. Let ook goed op de voorwaarden van eventuele kortingen. Bedenk ook of je een contract wil tegen een vast tarief of dat je liever toch voor een flexibel tarief gaat. Bij een contract met een flexibel tarief mag de energieleverancier prijzen tussentijds verhogen. 

Nog een tip: het is niet handig om over te stappen in de winter. Wellicht dien je dan voor de eindafrekening wel bij te betalen. Je kunt een contract voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd aangaan. Zeg je voor die tijd op, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. Check dit dus altijd goed van tevoren voor je een contract afsluit. 

Energieleverancier of tussenpersoon

Je kunt een energiecontract rechtstreeks met een energieleverancier afsluiten of via een zogenoemde tussenpersoon. Energie kan dan goedkoper zijn omdat de kosten van hen lager zijn. Let goed op de voorwaarden, ook bij een nieuwe leverancier. Energieleveranciers hebben een vergunning nodig van de ACM, ze moeten namelijk voldoen aan bepaalde regels en de wetgeving naleven. Ook zijn de meeste leveranciers aangesloten bij de Gedragscode Consument en Leverancier van brancheorganisatie Energie Nederland. De overstap wordt vaak geregeld door je nieuwe energie leverancier.

Voor meer inspiratie over wonen, kijk hier