Help! Ik ben buitengesloten

Het kan helaas iedereen overkomen: Je komt thuis en steekt je sleutel in het voordeurslot, maar in plaats van de deur te openen, breekt je sleutel af. Oeps. Dat is balen. Of je sleutels zitten aan de binnenkant van je deur en de deur slaat per ongeluk dicht door een windvlaag. Dan sta je dus mooi op straat. Wat kan je nou het beste doen in deze situaties zonder je hele cilinder uit te boren en het slot te vervangen? Wij geven je hier wat tips.

Hoe haal je een afgebroken sleutel uit het slot?

Als je geluk hebt en de sleutel niet te diep in het slot is afgebroken dan steekt er nog een stukje uit. Met behulp van wat (smeer) olie en een tangetje lukt het misschien om heel voorzichtig de sleutel te verwijderen. Helaas is deze techniek alleen een optie als je sleutel niet te diep zit of al gedraaid in de cilinder zit. Als dat het geval is zal je toch een professional moeten inschakelen.

Sleutel aan de binnenkant van de deur

Ook dit is een veelvoorkomend probleem. Je zet even de vuilnisbak buiten en  voordat je het in de gaten hebt slaat de voordeur achter je dicht. Daar sta je dan (hopelijk niet op je konijnensloffen in je pyjama) Vaak hebben mensen bij hun buren of bekenden wel een reservesleutel liggen ( en zo niet, regel dat zo snel mogelijk!) maar als je eigen sleutel aan de binnenkant van de deur zit heeft een reservesleutel niet veel zin. Gelukkig zijn er best wat mogelijkheden om toch je huis weer in te komen. Vaak kan je namelijk de sleutel voorzichtig uit het slot duwen. Let op: dit werkt alleen als hij recht in de cilinder zit. Met een paperclip of ander dun voorwerp duw je voorzichtig de sleutel naar buiten. Zit er een brievenbus in je deur? Dan kan je met een stuk ijzerdraad proberen de klink naar beneden te duwen.

Of toch maar een slotenmaker?

Het blijft dus wel een hoop gedoe, handigheid en geluk om je huis weer in te komen. Daarom kan het verstandig zijn om toch een professional te laten komen. Slotenmakers hebben altijd het juiste gereedschap bij de hand en hebben veel ervaring om jouw  probleem op te lossen. In iedere woonplaats is wel iemand te vinden die snel kan komen. Google bijvoorbeeld op slotenmaker Utrecht of op slotenmaker Amsterdam om te zien wie er bij jou in de buurt beschikbaar is. We raden je wel aan om altijd even goed naar de recensies op de website te kijken zodat je zeker weet dat er een betrouwbaar en bekwaam iemand komt.