Het belang van een goede nachtrust

13 oktober 2021
WonenCadeaus voor binnen

We weten allemaal hoe belangrijk slaap voor je is. Het advies is om minstens acht uur per nacht in dromenland te zijn. Toch halen heel veel mensen die acht uur niet en dat kan slechte gevolgen hebben voor je gezondheid. Slaaptekort kan leiden tot concentratieproblemen, het is slecht voor je algehele weerstand en je humeur wordt er ook niet beter van. Er zijn talloze redenen waarom mensen ’s nachts te lang wakker liggen. Zorgen of stress zijn daarvan de meest voorkomende oorzaken. Helaas kunnen we dat niet zomaar voor je oplossen. Maar een andere belangrijke reden is dat wellicht je matras of hoofdkussen aan vervanging toe is. Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een nieuw matras? Wij geven je hier wat tips:

Wat zijn jouw wensen?

Voordat je op zoek gaat naar een nieuw matras en een bezoek gaat brengen aan een beddenspeciaalzaak, is het verstandig om van te voren te bedenken wat jouw wensen zijn. Er zijn namelijk nogal wat mogelijkheden en allemaal hebben ze hun eigen voordelen. En dat is maar goed ook, want het juiste matras voor jou hangt van nogal wat factoren af. Ben jij bijvoorbeeld een koukleum of heb je het juist snel warm? Lig jij lekkerder op een zacht matras of vind je het juist prettig om op een stevig matras te liggen?  Slaap je samen met je partner, dan is het goed om te bekijken of je één matras wil, of liever twee losse zodat ze naar ieders wensen kunnen worden aangepast.

Het materiaal

Matrassen zijn te krijgen in verschillende samenstellingen en materialen. Alle grote merken, zoals bijvoorbeeld Hästens bedden, hebben hierin een ruime keuze. Je persoonlijke voorkeuren, maar ook je gewicht en lichaamsbouw spelen mee bij het kiezen van het juiste materiaal. Een te hard of te zacht matras kan namelijk leiden tot erge rug- en nekklachten. De meest populaire matrassen van dit moment zijn:

Het latexmatras

Latex komt van nature van de rubberboom, maar wordt tegenwoordig ook vaak synthetisch geproduceerd. Latex is een wat duurder materiaal wat je daarom niet snel zal aantreffen in de allergoedkoopste matrassen. Matrassen van latex zijn doorgaans zacht en comfortabel en daarnaast gaan ze lang mee. Een nadeel kan zijn dat latex geen hoge ventilerende eigenschappen heeft. Ideaal voor de koukleumen onder ons, maar minder prettig als je het snel te warm hebt in bed.

Pocketvering

De naam zegt het eigenlijk al. Een matras met pocketveren bestaat uit honderden metalen veren die allemaal afzonderlijk van elkaar in een zakje verpakt zitten, ofwel een pocket. Het voordeel hiervan is dat ze ook allemaal los van elkaar kunnen bewegen en zo de perfecte ondersteuning bieden aan jouw lichaam. Hoe meer veren een matras heeft, hoe comfortabeler het ligt. Pocketvering matrassen zijn te krijgen in verschillende hardheden en ventileren uitstekend.

Traagschuim

De derde grote speler op de matrassenmarkt is het traagschuimmatras. Traagschuim, ook wel bekend als memory-foam of geheugenschuim, vormt zich door lichaamswarmte langzaam perfect naar de stand van jouw lichaam. Hierdoor geven deze matrassen ook een hele goede ondersteuning. Hoe groter de luchtkamertjes in het schuim zijn, des te zachter voelt het matras aan. Ben jij een rustige slaper? Dan lig je binnen de kortste keren heerlijk, voor mensen die veel woelen en draaien in hun slaap kan een traagschuimmatras wat minder praktisch zijn.

Zoals je ziet zijn er dus nogal wat opties en voor- en nadelen als het gaat om het beste matras voor jou. We adviseren je daarom ook om je goed te laten voorlichten bij een beddenspeciaalzaak. Daar kan je in de showroom meerdere matrassen uitproberen zodat je verzekerd bent van een goede nachtrust.