Het effect van kalk op je leidingen en apparaten

In Nederlands kraanwater zit eigenlijk standaard kalk. Dat komt omdat wij veel gebruik maken van grondwater en in onze grond zit ook veel kalk. Die kalk kan op zich geen kwaad, het is goed voor je lichaam en ook je planten of huisdieren hebben er geen last van. Je apparaten daarentegen, kunnen behoorlijk leiden onder de kalk die in het water zit. In dit artikel leggen we uit hoe dat komt en hoe je dat kunt voorkomen.

Hoe voorkom je kalk?

Voordat we je meer vertellen over het effect van kalk op je apparaten, vertellen we je eerst het een en ander over hoe je kalk in je leidingen kunt voorkomen. Dat is namelijk helemaal niet zo lastig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een waterontharder van Waterontharder24.nl. Een waterontharder filtert namelijk het kalk uit het water en zorgt ervoor dat er dus ook geen kalk meer in je leidingen terecht komt. Een waterontharder kopen hoeft daarbij niet eens zo enorm duur te zijn.

Kalkaanslag

Zoals we al schreven, zit in Nederlands kraanwater standaard kalk. Dat kan voor kalkaanslag zorgen. Kalk reageert namelijk wanneer het in aanraking komt met lucht, of wanneer het verhit wordt. Dat zorgt ervoor dat het kalk in of buiten je leidingen stolt, waardoor je kalkaanslag krijgt. Die kalkaanslag ontstaat bijvoorbeeld in de douchecabine, in de wasbak, of in de leidingen zelf. Dat is erg vervelend, want die kalkaanslag moet je natuurlijk ook weer wegpoetsen. Kalkaanslag in de leidingen kun je daarbij niet eens wegpoetsen, waardoor al snel andere complicaties kunnen ontstaan.

Het effect van kalkaanslag

Kalkaanslag kan een groot effect hebben op jouw apparaten. Ontstaat er namelijk kalkaanslag in de leidingen van je apparaten, bijvoorbeeld in de leidingen van je koffiezetapparaat of je vaatwasser, dan moeten je apparaten steeds harder werken om hetzelfde werk te doen. Sensoren kunnen dan niet goed meer werken en apparaten raken snel oververhit, waardoor ze doorbranden. Je apparaten gaan dus sneller kapot en dat is zonde, want ze zouden eigenlijk nog veel langer mee kunnen gaan. Door een waterontharder te kopen, kun je dus voorkomen dat je apparaten vroegtijdig stukgaan.

Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.