Hoe creëer je voldoende ruimte voor kunst in je interieur?

Het is eindelijk zover, je hebt eindelijk voldoende gespaard om een prachtig kunstobject aan te schaffen. Wellicht heb je al maanden iets op het oog en kwam het er (financieel) maar niet van om het te kopen of ga je nu pas op zoek. Kunst kan jouw interieur maken of breken. Het geeft een woning sfeer, bezieling en geeft jou de mogelijkheid om je persoonlijke smaak en karakter te tonen. Welke keus je ook maakt of gaat maken, het is natuurlijk wel belangrijk dat dit kunstobject ook daadwerkelijk binnen de ruimte en het interieur past. Maar hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden? Hoe creëer je voldoende ruimte om kunst binnen jouw interieur te verwerken? In dit artikel geven we enkele nuttige tips!

Geef het werk de ruimte

Een kunstobject is er om gezien te worden. Daarom is het belangrijk om deze niet zomaar in een afgelegen hoekje te plaatsen, maar het object echt de benodigde ruimte te geven. Hierdoor kan hij nog meer stralen in de ruimte. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat de beschikbare ruimte niet in alle woningen even groot is. Zeker wanneer je een kunstvoorwerp voor iemand anders koopt. Een cadeau voor afscheid collega’s mag dan ook zeker nooit te groot zijn. Je wil namelijk dat iemand overweldigd raakt door de grootte en vervolgens moet toegeven dat dit niet in zijn of haar woning past.

Kies daarom altijd voor een kunstvoorwerp wat binnen jouw woning past. Zet het voorwerp tevens centraal. Kies je bijvoorbeeld voor een schilderij voor aan de muur? En is je muuroppervlakte niet zo groot? Laat dan enkel dit schilderij de boventoon voeren. Probeer niet ook nog andere kunstwerken tegen de muur te plaatsen. Durf de rest van de muur leeg te laten. Zo blijft de aandacht op het schilderij.

Man kijkend naar schilderij

Kunst in alle soorten en maten

Het leuke van kunst is dat alles wat door een ander als mooi bestempeld kan worden ook als kunst gezien wordt. Er bestaat geen specifieke definitie voor kunst. Zowel schilderijen als kleine bronzen beelden behoren tot kunst. Er is dus altijd voor ieder wat wils te vinden. Bovendien kan je het zo groot en klein maken als je zelf wilt. Of je nu kiest voor kleine bronzen beelden kopen van artihove.nl of voor een grootschalig schilderij kiest. The sky is the limit!

Opvallend of subtiel?

Het is tevens belangrijk om te bedenken of je kunst subtiel of opvallend in huis wilt verwerken. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan een opvallend pronkstuk, terwijl een ander juist weer voor een subtiele touch kiest. Aan jou de keus!

Wanneer je partner misschien minder geïnteresseerd is in kunst, kan het zeker verstandig zijn om het iets subtieler aan te brengen. Creëer bijvoorbeeld een speciaal kunsthoekje waar jij jouw verzameling uitstalt. Zo geef je ze een mooie plek, maar neemt het niet de gehele ruimte in beslag. Ook kan je er voor kiezen om kleine beeldjes op de schoorsteenmantel te plaatsen of in de open kasten van het dressoir. Een subtiele en toch sfeervolle touch van jouw lievelingskunstwerken.

Wil je liever dat de kunst écht opvalt? Zorg er dan voor dat er geen afleidingen zijn. Plaats prachtige sculpturen en belicht ze met accentverlichting, hang een schilderij op een verder lege muur en geniet van de uitstraling. Er zijn genoeg manieren om jouw interieur op een interessante manier te verrijken met kunst. Laat je niet alleen inspireren door de voorbeelden die je online kunt vinden, maar bekijk ook hoe de kunstenaar het kunstwerk heeft uitgelicht.