We willen natuurlijk zo behaaglijk mogelijk in onze woning leven, niet te warm in de zomer en niet te koud in de winter. Hiervoor is een goed geïsoleerd huis een must. Wil jij ook graag jouw huis isoleren, maar weet je niet goed voor welk soort isolatiemaatregelen en -materiaal je moet kiezen? In de onderstaande blog helpen we je verder op weg.
Verschillende isolatiemaatregelen op een rij
Voordat je een keuze kunt maken welk type isolatie het meest geschikt is voor jouw woning, is het goed om te weten welke isolatiemaatregelen je allemaal kunt treffen. Zo heb je bijvoorbeeld isolatiekorrels, isolatieplaten of isolatieschuim dat op verschillende manieren kan worden aangebracht in jouw woning.
Dakisolatie
Als je het dak van jouw woning niet hebt geïsoleerd, is de kans groot dat er veel warmte verloren gaat in de winter. Warmte stijgt namelijk op. Dit betekent ook dat het hier vrij warm kan worden in de zomer. Je kunt jouw schuine dak isoleren met bijvoorbeeld glasvezelmatten. Je kunt ook overwegen om te kiezen voor zoldervloerisolatie, waarbij de zoldervloer wordt geïsoleerd. Dit is weer gunstig voor de kamers die onder de zolder liggen.
Het is goed om te kijken naar het dak van jouw woning. Kan het dak worden geïsoleerd aan zowel de binnen- als de buitenkant? Het materiaal dat je kunt gebruiken voor jouw dak ligt er ook aan of het een schuin of plat dak is.
Bodemisolatie
De bodem van de kruipruimte kun je ook isoleren. Dit zal ervoor zorgen dat de vloer in jouw woning minder gauw koud wordt, maar deze isolatiemaatregel kan ook vocht tegengaan. Vaak wordt gebruik gemaakt van parels. Het isoleren van de bodem kan dus alleen als je een kruipruimte hebt. Ook moet een kruipruimte 35 centimeter hoog zijn of hoger voor bodemisolatie.
Vloerisolatie
De vloer van de woning zelf kan ook worden geïsoleerd, wat ook een koude vloer kan tegengaan. Tegen de onderkant van de vloer kan isolatiemateriaal worden aangebracht, zoals schuim of platen. Als je kiest voor vloerisolatie, is het wel belangrijk om rekening te houden met jouw type vloer. Een houten vloer mag natuurlijk niet rotten. Ook hiervoor is een hoge kruipruimte wel een must.
Muurisolatie
Ook de muren van jouw woning kunnen worden geïsoleerd. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, waarbij isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt aangebracht. Ook heb je gevelisolatie, in dit geval wordt er isolatiemateriaal op de buitenmuur aangebracht. Je kunt ook aan de binnenkant van de gevel isolatie aanbrengen.
Spouwmuurisolatie is alleen geschikt als jouw woning een spouwmuur heeft: lang niet alle woningen hebben een spouwmuur. De meeste woningen die rond of voor 1930 zijn gebouwd, hebben vaak geen spouwmuur.
Glas
Je kunt de ramen in jouw woning natuurlijk ook vervangen door HR++- of triple-glas. HR++-glas is dubbelglas met een extra isolerende laag, terwijl triple-glas driedubbel glas is. Triple-glas heeft ook een hoge isolatiewaarde.
Houd er rekening mee dat de kozijnen van jouw woning ook vervangen moeten worden als je kiest voor triple-glas. Triple-glas is een stuk dikker en de meeste kozijnen zijn daar te dun voor, waardoor de kozijnen het dikke glas niet kunnen houden. Als jouw kozijnen nog in een goede staat verkeren, is HR++-glas een goede optie.
Tips hoe je de juiste isolatie kiest
Het nemen van isolatiemaatregelen gaat natuurlijk gepaard met een aantal keuzes die je moet maken. Wat heeft namelijk jouw voorkeur, wat is er allemaal mogelijk en voor welk materiaal kies je? De onderstaande tips kunnen je wellicht op weg helpen.
1. Kijk naar jouw woning
Het is belangrijk om te kijken naar jouw woning, want alleen op die manier kun je achterhalen wat mogelijk is. Heb je wel of geen spouwmuur, en welke isolatiemaatregel wat betreft de vloer kun je nemen? Kijk hierbij ook zeker naar het type vloer. En welke isolatiemaatregelen kun je wél treffen?
2. Isolatiewaarde
Het isoleren van de woning gebeurt met isolatiemateriaal. Kijk naar de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger deze waarde is, oftewel de Rd, hoe beter het materiaal werkt. Goed om naar te kijken, dus.