Hoe kun je je tuin updaten met een klein budget

16 september 2020
AlgemeenCadeaus voor binnen

Tuinieren is waarschijnlijk een van de meest populaire hobby’s, waar miljoenen mensen over heel de wereld van genieten. Je kunt het vrij eenvoudig houden door een paar gemakkelijk te onderhouden potten te hebben, of door een klein perceel te houden waar je je eigen groente kunt kweken, of je kunt besluiten om de stijlvolle tuin te creëren waar je altijd al van gedroomd hebt.

Als je in de richting van de laatste categorie slingert, dan kan het een erg duur tijdverdrijf worden. De kosten van planten, gereedschap en tuinmeubelen kunnen al snel oplopen en als je iemand nodig hebt die je kan voorzien van expertise op het gebied van tuinarchitectuur, dan lopen de kosten helemaal hoog op. Hier zijn een paar tips om te voorkomen dat je budget wordt opgeblazen.

Gratis online inspiratie opdoen.

Je hoeft niet te betalen voor een dure ontwerper om je te helpen de tuin van je dromen te realiseren – neem gewoon een kijkje op het internet en je krijgt vast een paar ideeën voor jezelf. Zelfs als je niets weet over tuinieren, zijn er veel gespecialiseerde tuiniersites die veel hints en tips geven over hoe je je tuin kunt transformeren en nuttig advies geven over de beste soorten bloemen en planten voor je specifieke tuin.

Pinterest is een fantastische inspiratiebron voor allerlei huis- en tuinverbeteringsprojecten – sommige ideeën zijn zo eenvoudig dat je je afvraagt waarom je er nog nooit over hebt nagedacht!

Maak een tuinplan

Als je een paar ideeën hebt onderzocht, moet je plannen maken hoe je ze in je eigen tuin kunt toepassen. Het is heel gemakkelijk om het ontwerpelement over te slaan en gewoon in het diepe te springen, maar als je een nauwkeurig plan hebt, kun je de fouten tot een minimum beperken, wat anders duur zou kunnen uitvallen.

Door een ontwerptool te gebruiken voordat je aan de slag gaat, kun je het potentieel van je tuin zien en kun je ook een aantal veranderingen doorvoeren voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat! Er zijn een aantal online planners die gratis te gebruiken zijn.

Krijg het juiste gereedschap voor de klus

Als je van plan bent om het grootste deel van het werk zelf te doen om de kosten laag te houden, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je over de juiste hulpmiddelen beschikt. Als je relatief nieuw bent in het tuinieren, is het onwaarschijnlijk dat je een breed scala aan gereedschap in je schuur hebt, en hoewel je misschien in de verleiding komt om naar je plaatselijke bouwmarkt te gaan en alles te kopen wat je nodig hebt, zorg er dan voor dat je je budget niet verknoeit met apparatuur voordat je zelfs maar aan planten en accessoires bent gaan denken.

Je hoeft niet alles te kopen wat gloednieuw is – kijk maar eens op marktplaats, Facebook of andere lokale verkoopsites om te zien welke andere tuiniers in de buurt spullen verkopen. Als je wel iets nieuws wilt kopen, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij de plaatselijke supermarkten. Ze hebben vaak een seizoensgebonden aanbod tegen betaalbare prijzen, dus het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Als je familie van vrienden hebt die graag tuinieren, kijk dan eens of je het gereedschap kunt lenen, in plaats van het te kopen. Sommige gereedschappen moeten worden gezien als een investering, omdat je ze waarschijnlijk zult blijven gebruiken om je tuin te onderhouden, maar andere kunnen alleen worden gebruikt in de beginfase van het transformeren van je tuin.

Er groeien machtige eiken uit kleine eikels…

Hoewel je kunt besluiten dat je tuin er beter uitziet als je er wat gevestigde planten en struiken hebt staan, kunnen deze duur zijn en als je veel nodig hebt, zullen de kosten al snel oplopen. Als je geduld hebt, is een van de goedkoopste manieren om een mooie, bloeiende tuin te hebben met een budget (of zelfs een meer praktische groentetuin), om vanaf nul te beginnen met het planten van zaden of bollen.<br><br>

Afhankelijk van het type plant kan het zijn dat sommige planten binnen enkele weken of maanden groeien, terwijl andere er een aantal jaren over kunnen doen om zich echt te vestigen. Als je tuin een langdurig project is dan ben je misschien meer bereid om je planten te kweken in de loop van de tijd, maar als je de korte termijn winst wilt, dan zul je waarschijnlijk wat meer geld moeten uitgeven om de look te bereiken die je zoekt. Houd een oogje in het zeil voor de verkoop van planten of speciale aanbiedingen bij je lokale tuincentrum om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Inrichten van je tuin

Als je eenmaal tevreden bent met hoe je tuin eruit ziet, wil je er zeker meer tijd in doorbrengen. Het is één ding om te potten, wat heggen te snoeien en je gazon te maaien, maar de echte voordelen komen voort uit de mogelijkheid om wat van je vrije tijd buiten door te brengen en te profiteren van het warme, zomerse weer.

Net als bij het zoeken naar gereedschap is het niet altijd nodig om gloednieuwe meubels te kopen – je zult verbaasd zijn over de koopjes die je online kunt vinden voor tweedehands meubels die nog in uitstekende staat zijn. Door oude meubels te upcyclen, kun je echt unieke tuinmeubelen maken.

Zelfs artikelen zoals barbecues of vuurkorven – die vaak voor honderden euro’s kunnen worden verkocht – kunnen tegen weinig kosten van de grond af aan worden gebouwd. Het enige wat je nodig hebt is wat bakstenen, houtskool en een grillpan en je bent er helemaal klaar voor. Nogmaals, gebruik het internet voor inspiratie – er zijn veel tutorials online voor het bouwen van je eigen spullen.