Hoe leg je kunstgras?

In steeds meer tuinen wordt om verschillende redenen gebruik gemaakt van kunstgras. Kunstgras kan erg handig zijn en brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo hoef je minder onderhoud te verrichten en ligt je tuin er altijd fris, glad en strak bij. Het zal je dan niet verbazen dat steeds meer mensen kiezen om kunstgrasmatten in hun tuin aan te leggen. Je kunt kunstgras laten aanleggen door een specialist, maar je kunt dit ook zelf te doen. Mits juist uitgevoerd, dat spreekt natuurlijk voor zich. Kunstgras leggen, hoe doe je dat? Hieronder lees je daar meer over.

Kunstgras

Voorbereidingen treffen

Een gazon heeft veel te verduren: zon, regen, spelende kinderen. Kunstgras voor tuin kan daarbij een uitkomst bieden. Om kunstgras in je tuin aan te leggen, is het van cruciaal belang dat je goede voorbereidingen hebt getroffen. Verwijder het oude gras tot 10 centimeter onder het maaiveld. Breng vervolgens op het deel waar je de kunstgras wilt aanleggen het zandbed aan. Kunstgras kan namelijk niet op zwarte grond gelegd worden, dus het is belangrijk om het ophoopzand netjes te verspreiden. Het is daarbij belangrijk dat je de grond egaliseert om hobbels te voorkomen. Je kunt hiervoor een houten lat gebruiken, maar een tuinwals is ook geschikt om het gewenste resultaat te behalen. Leg vervolgens het stabilisatiedoek op het ophoopzand. Wil je dat onkruid geen kans krijgt, dan kun je het onderdoek op de hoeken vastzetten met kunstgrashaken.

Het kunstgrasveld aanleggen

Een goed begin is het halve werk. Als je voorgaande stoppen correct hebt uitgevoerd, wordt het tijd om het kunstgras te gaan leggen. Rol de grasmat uit en leg het kunstgras met de vleug tegen de kijkrichting in. Dit kunstje herhaal je wanneer er meerdere stukken naast elkaar worden gelegd. Als het kunstgras helemaal strak ligt en alle plooien zijn verwijderd, dan kun je de matten gaan vastzetten met handige grondpennen. Gebruik de grondpen ongeveer om de 40 centimeter. Als alternatief kun je het kunstgras ook verlijmen. Vervolgens ga je het kunstgras op maat snijden. Dit kun je het beste doen met een scherp stanleymes. Omdat het kunstgras op een rol geleverd wordt, is het platgedrukt. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Hierdoor blijft het gras beter rechtop staan. Nu wordt het tijd om te gaan genieten. Succes!