Hoe moet je een rolsteiger beklimmen?

29 augustus 2022
TipsCadeaus voor binnen

Wil je een rolsteiger huren in Breda om bepaalde klussen in en rondom je huis mee uit te voeren? Dan is het niet alleen belangrijk dat je de rolsteiger op de juiste manier opbouwt, maar ook dat je de rolsteiger op de juiste manier gaat beklimmen. Op deze manier voorkom je ongelukken. Wij leggen je graag uit hoe je een rolsteiger moet beklimmen.

Klimmen vanuit de binnenkant van de rolsteiger

Als je een rolsteiger gaat beklimmen is er één belangrijke regel. Je moet een rolsteiger namelijk altijd vanuit de binnenkant beklimmen. Op deze manier voorkom je dat de rolsteiger omvalt. Het verticale frame beschikt over sporten die je kunt gebruiken als trap. Controleer van te voren of de sporten niet verder dan 30 cm uit elkaar staan en beschikken over een antislip laagje. Zo niet, dan zijn de sporten niet geschikt om op te klimmen.

Platform of luiken

Een rolsteiger moet over een platform of luiken beschikken om op te klimmen. Deze zullen je val breken als je naar beneden zou vallen. Een rolsteiger van 135 cm breed moet over steigervloeren beschikken die op twee meter afstand wordt gelegd. Je plaats de steigervloer om en om, oftewel eerst rechts en vervolgens links (of andersom). Een rolsteiger van 75 cm breed moet over luiken beschikken waar je doorheen klimt.

Ladder

Als de afstand tussen de sporten meer dan 30 cm bedraagt, moet de rolsteiger over een ladder beschikken om op te klimmen. Deze ladder moet aan het verticale frame van de rolsteiger worden geborgd. Check van te voren of de ladder goed geborgd is, recht staat en geen beschadigingen heeft. Als dit wel het geval is, is het raadzaam om de ladder en de rolsteiger niet te gebruiken. Je wilt gevaarlijke situaties immers voorkomen.

Controleer de rolsteiger

Voordat je de rolsteiger gaat beklimmen is het van groot belang om de rolsteiger te controleren. De rolsteiger moet op de juiste wijze gemonteerd zijn door een opgeleid persoon. Controleer alle onderdelen en maak gebruik van valbeveiliging. Verrijd de rolsteiger niet als er iemand op staat, gebruik geen verhogingen om hoger te komen en hang geen gereedschap aan de rolsteiger. Plaats de rolsteiger bovendien op een veilige plek met een stabiele ondergrond. Andere apparatuur voor dit soort klussen kun je huren bij Spapens Machinehandel.

Meer van dit soort blogs lezen? Klik dan hier.