Hoe starten met het gebruik van kweektafels?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf aan de slag te gaan met het telen van niet alleen groenten, maar ook kruiden. Speel jij eveneens met dit idee? In dat geval zal je graag één van de verschillende kweektafels op de markt willen bestellen. Door gebruik te maken van een kweektafel is het in een handomdraai mogelijk om zelf lekkere en bovendien natuurlijk ook gezonde groenten te kunnen telen. Is het voor jou niet direct duidelijk aan welke eisen kweektafels precies dienen te voldoen? Dan is het te allen tijde de moeite waard om rekening te houden met de informatie zoals aangegeven op deze pagina!

Met welke groenten moet je beginnen in kweektafels?

In eerste instantie zal je moeten bepalen met welke groenten je precies gaat beginnen in je kweektafels. Dit is een belangrijke keuze, want lang niet elke groente is even eenvoudig te telen, integendeel. Voor beginners wordt het dan ook steeds aangeraden om vooral te kijken in de richting van groenten zoals bijvoorbeeld sla, courgettes, wortels, radijzen en spinazie. Deze groenten staan er stuk voor stuk om bekend eigenlijk alleen maar water nodig te hebben. Verder heb je er dan ook eigenlijk zo goed als geen omkijken naar.

Wat is het beste zaaimoment bij het gebruik van kweektafels?

Het beste zaaimoment waar je aandachtig voor moet zijn is natuurlijk altijd afhankelijk van het soort groente welke je wenst te planten. Heel veel mensen bepalen het beste zaaimoment steeds blindelings aan de hand van de informatie welke op het pakje is terug te vinden. Dit is begrijpelijk, maar er dient wel rekening mee te worden gehouden dat het beste zaaimoment ook steeds wordt beïnvloed door het actuele weerbeeld. Gaat het bijvoorbeeld onverwacht vroeg erg koud worden? In dat geval kan het interessant zijn om het zaaien van bepaalde groenten of kruiden in je kweektafels even uit te stellen.

Het voorbereiden van de grond in kweektafels

Het is altijd van cruciaal belang om de grond welke zich in kweektafels bevindt goed voor te bereiden. De grond mag bijvoorbeeld niet te vochtig zijn en het spreekt voor zich dat ze al helemaal niet bevroren mag zijn. Is dat wel het geval? Dan zal dit steeds als resultaat hebben dat de zaadjes niet goed of zelfs helemaal niet zullen kiemen. Bovendien wordt het ook steeds aangeraden om de bovenlaag van de grond in je kweektafels goed los te harken en de grond vervolgens te egaliseren.

Pas op met te diep zaaien in kweektafels!

Een laatste tip waar je rekening mee zal willen houden bij het gebruik van kweektafels heeft betrekking tot het feit dat je nooit te diep mag zaaien. Des te dieper je zaait, des te groter de kans op rotten wordt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat ervoor het merendeel van de moestuinzaadjes eigenlijk slechts een beperkte diepte is vereist. De vuistregel is in de praktijk in principe dat het zaadje even diep wordt gezaaid als ze groot is wanneer je deze verticaal houdt. Met andere woorden, een zaadje van 2 centimeter dient altijd 2 centimeter onder de grond te worden geplaatst.

Wil jij beginnen met een moestuin? Start dan met het kweken van verse groenten en kruiden in een kweektafel van Vertisign.nl.