Hoe verhinder je een muizenplaag?

16 februari 2021
TipsCadeaus voor binnen

Muizen zijn kleine onschuldige beestjes zolang ze in hun kooitje zitten opgesloten. Wanneer ze ongewenst bij je naar binnen trippelen is het een heel ander verhaal. Ze knagen aan voedsel en kabels, laten keutels en urine achter en hun aanblik kan sommigen van ons een serieuze paniekaanval bezorgen.

En kom er maar weer eens vanaf wanneer ze een lekker warm plekje met voldoende voedsel hebben gevonden. In deze blog geven we een aantal tips hoe je muizen buiten de deur kunt houden en hoe je weer van ze afkomt zodra ze er eenmaal zitten.

Maak je woning ontoegankelijk voor muizen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat muizen je huis binnen kunnen komen. Een muis heeft maar een heel klein gaatje nodig om binnen te komen. Daarom zou je eigenlijk alle openingen van een halve centimeter of meer zo goed mogelijk dicht moeten maken. Vergeet daarbij ook de ruimte onder je deur niet. Dicht alle kieren en gaten af en neem ook de ventilatieopeningen mee. Daar kun je bijvoorbeeld fijn kippengaas voor plaatsen.

Maak je huis onaantrekkelijk voor muizen

Muizen nestelen zich op plekken waar ze gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. Ze houden er niet van om grotere afstanden te moeten overbruggen om eten te vinden. Wanneer er bij jou weinig te halen valt is de kans groot dat ze je huis zullen overslaan. Maar hoe zorg je er nou voor dat in jouw huis geen eten te vinden is?

Bewaar voedselvoorraden altijd in potten, bussen of flessen van een sterk materiaal dat muizen niet zomaar kapot kunnen knagen. Bijvoorbeeld glas, metaal of hard plastic. Laat geen voedselresten rondslingeren en houd alles schoon door regelmatig te stofzuigen en te dweilen.

Muizen verwijderen uit je woning

Zitten de muizen er al dan is het meestal een hele klus om ze weer weg te krijgen. Ze plantten zich snel voort waardoor je binnen afzienbare tijd met een ware muizenplaag zit opgescheept.

Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om professionele hulp in te schakelen om van een muizenprobleem af te komen. Al kun je het eerst ook met vallen proberen. Er zijn meerdere soorten muizenvallen. Bij een klapval wordt de muis direct gedood. Laat je de muis liever in leven neem dan een val waarmee je ze levend kunt vangen. Let er bij het vrijlaten wel op dat je dit ver genoeg van je huis doet. Anders zijn ze binnen de kortste keren weer terug.

Zet je een val, wees er dan zeker van dat er geen ander voedsel voor de beestjes toegankelijk is. Anders zullen de muizen voor de gemakkelijke optie kiezen. Als lokkertje voor een muizenval zijn chocolade, havermout en pindakaas het meest geschikt. Daar zijn ze gek op.

Mocht het niet lukken de muizen zelf te vangen, heb je er de tijd of het geduld niet voor of zijn het er inmiddels zoveel dat je geen idee hebt waar te beginnen, schakel dan een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in om ze voor je te vangen. Zij helpen eventueel ook met extra preventietips.