Hoe verwijder je oud gras?

Tijd om een nieuw gazon aan te leggen? Of moet het oude gras gewoon weg? Lees dan verder dit eenvoudig stappenplan voor het verwijderen van oud gras.

Grassprietjes voelen

Welke aanpak?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je gras te verwijderen. Zo kan je kiezen uit het gebruik maken van een schop, werken met een graszodensnijder en frees, of het gras doodspuiten. Er zijn dus 3 verschillende mogelijkheden die we in het onderstaande artikel bespreken.

1. Gebruik maken van een schop

De meest intensieve methode is het gebruikmaken van een schop. Je zal met de schop onder de graslaag moeten steken, zodat je daarna het omhoog kunt heffen. Maar je moet ook rekening houden met de diepe wortels van het gras. Zodra je de graslaag verwijderd hebt, zal je ook een laag met wortelen moeten verwijderen. Hierdoor zal het gras niet na een paar weken al terug groeien. Dit vergt heel zwaar werk en daarom is het aanbevolen omdat dit met meerdere personen te doen.

2. Werken met een graszodensnijder en frees

Dit is een manier van grasmaaien waarbij je met een zodensnijder de bovenste graslaag eraf snijdt. Hierna kan je de graszoden(bovenste graslaag) oprollen. Zo creƫer je dus je eigen graszoden. Als het gras nog in een goede staat is, kan je er iemand anders eventueel een plezier mee doen. Je kan deze zelf ook ergens anders neerleggen. Nu dat de graslaag verwijderd is, kan je beginnen met de wortellaag. Deze kan verwijderd worden door een grondfrees. De grondfrees snijdt de wortellaag kapot en kan je deze makkelijk opscheppen. Ben je opzoek naar een graszodensnijder en frees? Deze kan je in de meeste tuinwinkels makkelijk huren voor een betaalbare prijs.

3. Doodspuiten

De derde methode is het doodspuiten van je gras. Deze methode is aanbevolen als je definitief geen gras meer wilt voor een tijdje. Doodspuiten is vooral aanbevolen in het voorjaar, de zomer of de vroege herfst. Er zijn verschillende producten op de markt die je kan gebruiken. Enkele voorbeeld zijn: Roundup, Panic Glysofaat, voedingsazijn, enz. Let op, wees voorzichtig met welke producten je omgaat! Sommige producten kunnen je grond permanent beschadigen en kunnen ook gevaarlijk zijn voor jou gezondheid. Kijk altijd naar de te gebruiken hoeveelheid op het etiket van het product. Het spuiten zelf doe je best op een dag met goed weer, want het mag daarna niet direct regenen! Na 2-3 weken zal het gras er volledig bruin uitzien en kan je het makkelijk verwijderen of gewoon laten vergaan.

Bron: https://www.tuinengras.nl/blogs/gras-verwijderen