Hoe weet je dat je een slaapprobleem hebt?

28 december 2021
AlgemeenCadeaus voor binnen

De tekenen van een slaaptekort zijn niet altijd even duidelijk, maar het is wel heel belangrijk om door te hebben wanneer je hier last van hebt. Slaaptekort heeft namelijk een grote invloed op je dagelijkse functie en op je mentale en fysieke welzijn. Hieronder zetten we op een rijtje hoe je kunt herkennen dat je een slaapprobleem hebt en wat je hieraan kunt doen.

slaapprobleem

Veel woelen in bed

Als je in bed gaat liggen en je merkt dat je veel woelt voordat je in slaap valt, of je wordt soms ‘s nachts wakker, kan een van de tekenen zijn dat het matras wat je hebt niet het goede is voor jou. Het kan zijn dat je matras versleten is en toe is aan vervanging. Daarbij kan het ook zijn dat je het verkeerde matras uitkiest. De hardheid van een matras is erg belangrijk voor hoe je slaapt, omdat het ervoor zorgt dat je ruggengraat en nek op de juiste manier worden ondersteunt. Het is slim om bij een matrassenwinkel hier wat meer advies over te vragen. Als je toch niet zeker weet welke hardheid jouw matras precies moet hebben, is het slim om voor een neutraal matras te gaan. Bijvoorbeeld een natuurlatex matras van 120 x 200, omdat natuurlatex zich vormt naar jouw lichaam en jou zo de optimale steun kan bieden. 

Vaak wegdoezelen

Veel mensen vallen in slaap terwijl ze TV kijken of een boek lezen. Dit is niet gelijk een teken van slaaptekort, maar als het erg regelmatig gebeurd is het wel slim om te kijken of er andere tekenen zijn. Op andere momenten even wegvallen, zoals tijdens een gesprek of tijdens het autorijden, zijn wel duidelijke tekens van een slaapprobleem. 

Verhoogde prikkelbaarheid

Slecht slapen zal ook je prikkelbaarheid verhogen. Als je merkt dat je sneller boos of gefrustreerd raakt dan normaal, moet je er even bij stilstaan dat er vaak een erg simpel antwoord is voor waarom je je zo voelt. Ga even na hoe goed je afgelopen tijd hebt geslapen en probeer na te denken hoe je je slaap kan verbeteren in de komende tijd. 

Concentratieproblemen

Ook concentratieproblemen zijn vaak te wijten aan een slaaptekort. Je kunt dit merken door snel afgeleid te zijn tijdens je dagelijkse taken. Ook door meer tijd op je telefoon te besteden dan normaal. Een slecht slaapritme is op te lossen door het eerst te herkennen. Als je dan merkt dat je moeite hebt met in slaap komen, kun je wat huiselijke trucjes proberen om dit op te lossen. Start met bijvoorbeeld kamillethee te drinken ‘s avonds, deze bevat geen cafeïne of theïne en heeft een rustgevende werking. Probeer ook je telefoon al een uurtje voor het slapen gaan opzij te leggen en kijk eens hoe het dan gaat. Als dit nog steeds niet werkt, kun je een slaapcoach opzoeken. Zij zijn er om je professionele tips te geven die voor jou persoonlijk het beste kunnen helpen.

Meer blogs lezen? Klik dan hier.