Hout kopen, zo doe je dat

Zoek je tuinhout van topkwaliteit? Voor de bouw van een terras, tuinhuis, overkapping, schutting of vlonder? In dit artikel lees je meer over tuinhout en tuinplanken.

Veel denkwerk

Wanneer je van plan bent om met hout aan de slag te gaan moet je nadenken wat je precies wil. Tuinplanken zijn bijvoorbeeld geschikt voor schuttingen en voor een overkapping dien je toch meer naar Douglas hout te gaan. Deze soort is ideaal voor de hoge duurzaamheid en sterkte. Dit maakt het geschikt voor buitenoverkappingen. Kortom het kopen van hout is niet een normale klus, er zijn zoveel verschillende soorten tuinhout en bij het kopen ervan zit veel denkwerk.

Allerlei soorten en maten

We hebben het al eerder gezegd, maar tuinhout is er in veel verschillende soorten en maten. Zo bestaan er balken, tuinplanken en normale planken, maar ook palen en bijvoorbeeld vlonderplanken. Een voordeel hiervan is dat je altijd de juiste houtsoort kunt vinden. Vaak is het bedrijf waar je het koopt gespecialiseerd en kunnen ze je bij alles helpen.

Waar moet ik op letten?

Je bent geen vakman of hebt er weinig verstand van, dan is het lastig om te kiezen uit die veelzijdige soorten. Het is belangrijk om goed voor ogen te hebben welke klus je gaat klaren.  Hetzelfde geld voor het materiaal en het formaat. De hardheid, technische eigenschappen en keurmerken spelen een grote rol bij het kopen en oriënteren naar hout.

Hardheid, technische eigenschappen en keurmerken

We maken bij hout onderscheid tussen hardhout en zachthoud. Bij hardhout dan spreken we over loofbomen (loofhout), deze groeien langzamer dan naaldbomen en geven daardoor harder hout. Bij enkele gevallen is dit niet zo. Bij balsahout is de loofboom zachter dan naaldbomen. Dit houtsoort is een van de lichtste en zachtste houtsoorten en ook niet duurzaam.  Daarbij wordt er aangeraden om artikelen te lezen over de unieke eigenschappen van verschillende houtsoorten die je op het oog hebt. Het hout moet bijvoorbeeld niet snel splitten. Verder kan je nog kijken naar de manier waarop het hout tot stand is gekomen. Duurzaam hout heeft een keurmerk. De wereldwijde keurmerken zijn FSC en PEFC.