Ilex crenata is een uitstekende buxusvervanger

Vanwege de inmiddels welbekende ziekte in de buxus, zijn alle buxus haagplanten toe aan vervanging. Er zijn meerdere soorten haagplanten die hiervoor geschikt zijn. Maar de Ilex crenata steekt hier met kop en schouders bovenuit. Door de vormgroei, de kleur van de bladeren en de winterhardheid wordt deze steeds vaker gebruikt als vervanger van de buxus.

Ilex crenata soorten

Er zijn vele verschillende soorten van de Ilex crenata. De vier meest bekende zijn de Green Hedge, Dark Green, Caroline Upright en Maximowicziana Kanehirae. Eerstgenoemde komt door de kleur van de bladeren en de groei het beste overeen met de buxus. Mocht je dus een oude buxushaag in de tuin hebben staan en deze bruine plekken heeft gekregen en kaal is geworden, kies dan voor de Ilex crenata Green Hedge als vervanger!

Qua groeisnelheid verschillende 4 Ilex soorten wel wat van elkaar. Maar gemiddeld komt het neer op een groei van 20 tot 40 cm per jaar. De volwassen plantgrootte verschilt van 180 cm t/m 200 cm. Als de Ilex crenata op de juiste momenten in het jaar gesnoeid wordt dan bevorder je ook nog eens de volle groei van de haagplant.

Snoeien

Het advies is om de haagplant twee keer per jaar te snoeien. Hiermee zorg je voor een Ilex crenata die mooi en vol van vorm wordt en daarmee na verloop van tijd een prachtige haag is geworden. De beste momenten om te snoeien zijn voor- en na de zomer, bijvoorbeeld in mei en september. Snoei echter niet op een zonnige dag, anders loop je kans op verbranding van de bladeren. Daarnaast kun je altijd een beetje mest erbij doen om de groei te versnellen.

Soms wat water geven is ook zeker niet slecht, echter is het water geven met name belangrijk bij het aanplanten van de Ilex crenata en de directe periode daarna. Door de wortels bij het planten even onder te dompelen in een emmer water, de Ilex haagplanten vervolgens in een voedzame grond te zetten met eventueel rhododendron grond voor extra zure grond, waar de Ilex crenata van houdt, en daarna voldoende water te geven zorg je al gauw voor een uitstekende start van de groei van de Ilex!