Interieurtrend: De groene wand

30 januari 2022
AlgemeenCadeaus voor binnen

Dat kamerplanten de laatste jaren steeds populairder aan het worden zijn is je vast niet ontgaan. Hoe meer planten hoe beter is al een tijdje het motto en dat is helemaal niet gek, want naast dat veel groen in je interieur er heel gezellig uitziet, zitten er ook nog eens veel voordelen aan voor het leefklimaat in je woning. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van planten is de zogenaamde living wall. Een groene wand bestaande uit levende kamerplanten die gemakkelijk via een speciaal ontworpen systeem op iedere muur gemonteerd kan worden.

Voordelen van een groene wand

Als je vroeger hebt opgelet bij biologie weet je dat planten co2 omzetten in zuurstof. Hierdoor dragen planten bij aan een gezondere luchtkwaliteit in je woning. Daarnaast staan planten erom bekend een rustgevend en productiviteit verhogend effect te hebben. Om deze reden kiezen steeds meer kantoren voor een groene wand. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat een groene wand kan bijdragen aan een lager ziekteverzuim onder werknemers! Ook werken planten isolerend en geluidsdempend. Alleen maar voordelen dus en naast al deze voordelen is het natuurlijk ook gewoon een hartstikke mooie eyecatcher in je interieur.

Ook voor buiten

Heb jij een kleine tuin, of alleen een balkon en zou je graag wat meer groen willen hebben? Ook hier kan je de hoogte in en een groene gevel of wand creƫren. Een verticale tuin ziet er niet alleen mooi uit, ook hier zitten heel veel voordelen aan. Zo werkt ook een groene wand tegen je woning aan isolerend en geluidsdempend en daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit. Welke planten geschikt zijn voor jouw groene gevel hangt af van de ligging en temperatuur. Een specialist kan je hier goed in adviseren.

Hoe verzorg je een groene wand?

Om zolang mogelijk optimaal te kunnen genieten van je groene plantenwand is het wel belangrijk dat er voldoende licht is. Zonder licht zullen je planten het namelijk niet lang overleven. Planten doen het het beste op indirect daglicht, maar als geen optie is zijn er ook speciale lampen te koop die jouw kamerplanten van voldoende licht voorzien. Daarnaast hebben planten natuurlijk water nodig. Een kleine groene wand in je woning is nog wel met een gieter van water te voorzien, maar dat wordt een stuk ingewikkelder als het een groot oppervlak is in een kantoorruimte. In dat geval kan je het beste kiezen voor een automatisch bewateringssysteem. Zo heb je er geen omkijken meer naar en kan je er jarenlang van genieten.