Is er voor elke vogel een vogelhuisje te krijgen?

Ben je op zoek naar een vogelhuisje voor in de tuin maar weet je niet wat voor welke vogel kan? Voor vrijwel elke vogel is een vogelhuisje te krijgen. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat dit meestal alleen voor de kleine vogels geldt. Dit geldt niet voor de grote vogels zoals bijvoorbeeld eksters. Deze bouwen namelijk een nest in bomen en niet in een vogelhuisje. Vogels als een mus, roodborstje, merel, koolmees en ga zo maar door bouwen hun nestje wel in een vogelhuisje. Voor deze vogels is er daarom ook een groot aanbod aan vogelhuisjes te verkrijgen.

Vogel vliegt naar vogelhuis

Het is aan te raden om een vogelhuisje dicht bij een schuilplaats te hangen. Bij een schuilplaats kun je denken aan dicht bij een boom of struik. Als er gevaar dreigt kan de vogel hier dekking zoeken om veiligheid te creëren. Wat ook heel belangrijk is, is het schoonmaken. Dit dient elk jaar te gebeuren als de vogelfamilie het nest hebben verlaten. Haal de inhoud die achter is gelaten eruit met handschoenen aan. Hierna maak je het huisje schoon met heet water en een borstel. Gebruik geen zeep want dit is slecht voor vogels. Na het drogen kan het vogelhuisje weer opgehangen worden. Bij de webshop vogelhuisjes-kopen.nl vind je een uitgebreid assortiment aan vogelhuisjes.

Wat geef je vogels te eten?

Wil je vogels graag wat voeding geven? Dat is mogelijk maar geef niet zomaar alles aan de vogels. Niet alles wat wij eten is ook goed voor vogels om te eten. Alleen wat kan je dan zoal geven aan vogels? Hieronder vind je een aantal opties die veilig zijn:

  • Zaden en pitten zijn altijd veilig te geven aan vogels. Gebruik wel altijd ongezouten varianten want zout is in grote maten niet goed.
  • Pindakaas speciaal voor vogels vinden ze ook erg lekker. Dit is ook goed voor de winterdagen. Door het vet uit de pindakaas bouwen ze een extra laagje op wat ze warm houdt.
  • Gedroogde insecten vinden vogels ook erg lekker en zijn ook veilig te geven. Gedroogde insecten zijn te verkrijgen bij dierenwinkels of tuincentra.
  • Stukken groente en fruit kun je ook aan vogels geven. Zorg wel dat het grote stukken zijn. Kleine stukken kunnen vogels in stikken en dat willen we voorkomen.
  • Verder heb je ook nog kant en klare mogelijkheden zoals vetbollen, pindakransen, vogelvoer mixen en ga zo maar door. Hier zijn ze ook heel erg gek op! Ook leuk om zelf te maken.

Kun je vogels ook verkoeling bieden met de warme dagen?

De warme dagen kunnen erg zwaar zijn voor vogels. De warmte blijft in hun veren zitten en dit kunnen ze moeilijk kwijtraken. Alleen kun je vogels ook helpen met verkoeling bieden? Het antwoord daarop is ja! Dit kun je eigenlijk heel erg gemakkelijk doen door een vogelbad neer te zetten. Uit het vogelbad kunnen vogels drinken en zichzelf wassen. Vervang het water van het vogelbad met de warme dagen wat vaker. Hiermee voorkom je dat er bacteriën in het water blijven zitten.