Je huis uitbouwen. Hoe gaat dat in zijn werk?

1 augustus 2021
WonenCadeaus voor binnen

Wat moet je doen als je huis te klein wordt? Bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding. Natuurlijk kan je op zoek gaan naar een nieuwe grotere woning. Maar met de huidige overspannen huizenmarkt is dat zo makkelijk nog niet. Daarnaast woon je misschien wel hartstikke fijn en wil je helemaal niet verhuizen. Een uitbouw kan dan de perfecte oplossing zijn.  Je huis uitbouwen kan ook nog eens flink rendabel zijn. Het kost natuurlijk wat, maar het levert je later ook weer meer op omdat de waarde van je huis flink kan stijgen. Er komt alleen nogal wat bij kijken. Van het uitwerken van je ontwerp tot een grofvuilcontainer huren. Hoe regel je nou zoiets. En waar moet je op letten?

Bedenk goed wat je wil

De eerste stap is goed te bedenken wat je nou precies wil. Wil je bijvoorbeeld de keuken verplaatsen? Een extra slaapkamer op de bovenverdieping? Hoe groot moet de aanbouw worden en wat zijn de mogelijkheden? Het kan een goed idee zijn om voor deze stap al een architect in te schakelen. Ja dat kost wat extra geld, maar een goede architect weet precies waar rekening mee gehouden moet worden bij het uitbouwen en kan samen met jou je wensen vertalen naar een goede bouwtekening. Ook moeten er nogal wat keuzes gemaakt worden over bijvoorbeeld materialen die gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld het mooiste als je aanbouw qua stijl naadloos aansluit bij de rest van het huis.

Regel de juiste vergunningen

Je kan niet zomaar gaan slopen en bouwen. In sommige gevallen is er namelijk een vergunning nodig. Dit geldt bijvoorbeeld altijd voor monumentale panden. Maar ook in andere gevallen is er soms een vergunning nodig. De regels hiervoor verschillen per gemeente en zijn terug te vinden op de website van de plaats waarin je woont. Ook voor het plaatsen van een puincontainer of bouwbak heb je soms een vergunning nodig. Dit is niet nodig als hij op je eigen oprit komt te staan, maar als daar geen plek voor is zal je ook daarvoor bij de gemeente een vergunning moeten aanvragen. Het is verstandig om dit van te voren allemaal goed te regelen.

Op zoek naar goede vakmensen

Is het ontwerp duidelijk en zijn de juiste vergunningen geregeld? Dan kan je op zoek gaan naar een goede aannemer. Voor zo’n grote klus wil je natuurlijk wel een betrouwbaar en bekwaam iemand. We raden je aan om in je omgeving rond te vragen naar positieve ervaringen. Ook is het slim om meerdere offertes aan te vragen. Prijzen kunnen soms namelijk best verschillen. Zodra je iemand hebt gevonden die de klus gaat klaren, maar dan goede afspraken over bijvoorbeeld kosten en de duur van het project. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.