Kies raamdecoratie die past bij jouw interieur

Raambekleding zoals bijvoorbeeld gordijnen,  jaloezieën of luiken zijn in de eerste instantie functioneel. Ze beschermen je tegen nieuwsgierige binnenkijkers, houden fel zonlicht buiten in de zomermaanden en beschermen je tegen de kou van buiten in de winter. Daarnaast hebben ze ook een esthetische functie want het oog wil natuurlijk ook wat en we hebben allemaal een andere smaak en interieurstijl. Vandaar dat er ook vaak wordt gesproken van raamdecoratie. Maar welke soort raamdecoratie past nou het beste bij jouw interieur? In dit artikel nemen we de meest populaire interieurstijlen en de daarbij horende raamdecoratie onder de loep.

Het industriële interieur

Het is al een tijdje mateloos populair en wij zien het voorlopig nog niet verdwijnen: Het industriële interieur. Door het gebruik van robuuste en natuurlijk materialen zoals bijvoorbeeld onbewerkt hout, staal en leer en het gebruik van neutrale kleuren als zwart wit en grijs heeft dit interieur een stoere en tijdloze uitstraling. Maar welke raamdecoratie past hier nou het beste bij? Om jouw raambekleding naadloos aan te laten sluiten bij de rest van het interieur is het verstandig om ook hier te kiezen voor dezelfde soort materialen en kleuren. Jaloezieën van aluminium of hout zouden een goede optie kunnen zijn, maar ook houten shutters hebben vaak een stoere uitstraling. Ga je toch liever voor gordijnen of rolgordijnen? Kies dan voor een wat grovere en robuustere stof  zoals canvas of denim.

Scandinavisch minimalisme

Hou jij meer van de kalme minimalistische uitstraling van een Scandinavisch interieur? Ook dan is er raamdecoratie te vinden die helemaal bij je past. Het Scandinavische interieur kenmerkt zich door rustige tinten en natuurlijke materialen. De kleuren lichtgrijs, beige  en wit aangevuld met zachte pasteltinten zie je hier vaak terug. Functionaliteit en minimalisme zijn kenmerkend dus als het om raamdecoratie gaat kan je het beste kiezen voor blankhouten jaloezieën of strakke rolgordijnen in een lichte kleur. Ook overgordijnen komen vaak terug in de Scandinavische woonstijl. Kies bij voorkeur voor een lichte effen stof in een zachte kleur.

Lekker veel kleur in een retro interieur

Hou jij van vrolijkheid, veel kleur en bonte prints? Dan zou het retro interieur zomaar iets voor jou kunnen zijn. Het woord retro betekent terugwaarts of terugkeren en in de interieurwereld houdt dat in dat modetrends uit het verleden weer terugkomen in de vorm van nieuwe producten. Momenteel zien we veel producten in de stijl van de jaren vijftig en zestig zoals bijvoorbeeld fluwelen banken in oker en groentinten, houten kasten en tafels in Mid-century stijl, veel kamerplanten en stoffen met kleurrijke geometrische prints. Ook in de raambekleding zien we deze stijl veel terug op dit moment. Zware fluwelen overgordijnen in een warme donkere kleur of een toffe geometrische retro print  geven een warme en gezellige sfeer en als je liever iets neutralers voor je ramen hebt kan je kiezen voor donkergebeitste houten jaloezieën. Keuze genoeg dus en echt voor ieder wat wils!