Koel en lekker slapen op een kussen gevuld met kapok

Een goed en comfortabel kussen is heel erg belangrijk voor een goede nachtrust. Maar wat nu een fijn kussen is, is voor iedereen weer anders. Waarschijnlijk één van de redenen dat er zoveel verschillende kussens met verschillende vullingen zijn. De ontwikkelingen staan niet stil dus zijn er steeds weer nieuwe materialen als vulling beschikbaar. Toch zweren veel mensen bij een vulling dat al honderden jaren gebruikt wordt: Kapok.

(zelf heb ik dit kussen: link naar bol.com en die bevalt prima!)

Vrouw slapen op een kapokkussen

Waarom Kapok

Kapokvezels, de vulling van een kapok-kussen, worden gehaald uit de rijpe vruchten van de kapokboom, een tropische boomsoort.  Kapok heeft een holle vezel, hierdoor heeft het de eigenschap dat het goed ventilerend is en vocht gemakkelijk afvoert. Waardoor het dus ideaal is voor mensen die ’s nachts veel transpireren of het snel warm krijgen.

Kapok is zelfreinigend. Dus wassen is niet nodig, en wordt zelfs vaak afgeraden. Wel is dagelijks opschudden goed voor de levensduur. Voor mensen die last hebben van de huisstofmijt die kunnen ook baat hebben van een Kapokkussen want dit diertje houdt niet zo van de kapokvezel.

Net zoals bij de meer conventionele kussenvullingen zijn er ook verschillende soorten kussens van Kapok te koop. Welke versie voor jou geschikt is hangt van een aantal zaken af. Ben je een buikslaper, rugslaper of zijslaper? Heb je liever een hard of zacht kussen, hoog of laag? Dit komt allemaal best wel nauw en zal iedereen zelf moeten beslissen. Voordeel is wel dat de meeste Kapokkussens een rits hebben zodat je er zelf wat bij kunt doen of uit kunt halen.

Alternatieven

De belangrijkste reden om voor een kapok kussen te kiezen is toch wel dat de verkoelende werking. Nu zijn er meer materialen die deze eigenschap hebben. Een vulling die traditioneel ook veel gebruikt wordt hiervoor (vooral ook heel veel in Azië) is een vulling met boekweit dopjes. Dit is even wennen want het is een graansoort en dus een veel harde vulling dan we in Nederland gewend zijn.

Ook zijn er veel synthetische materialen die claimen verkoelend te werken. Vaak zijn dit zo open mogelijke structuren om (net zoals de Kapokvezel van nature doet) vocht en warmte snel af te voeren. 

Alle voordelen op een rijtje:

  • Natuurproduct. Kapok is één van de meest milieuvriendelijkste vezels die je als vulling voor een kussen gebruiken kunt.  
  • Heeft een verkoelend effect. Kapok is ventilerend en vochtregulerend.
  • Zelfreinigend, dus onderhoudsvriendelijk, alleen regelmatig goed opschudden.
  • Ideaal voor mensen met een huisstofmijt-allergie, deze houden niet zo van kapok. 
  • Niet heel erg prijzig, dus het uitproberen waard.

Kapok kussens zijn over het algemeen niet duur en op veel plaatsen te koop, zelfs bol.com heeft een flink aanbod.