Kunststof kozijnen en deuren: De beste keuze

Ben je van plan om binnenkort je huis te verbouwen, of misschien zelfs uit te bouwen? Dan weet je als geen ander dat er veel beslissingen moeten worden genomen. Welke materialen kan je nou het beste gebruiken, bijvoorbeeld voor deuren en kozijnen? Ga je voor hout, aluminium of kunststof? Wij zijn van mening dat kunststof deuren en kozijnen de beste keuze zijn en zullen je hier vertellen waarom.

Wat zijn kunststof kozijnen en deuren?

Kunststof kozijnen en deuren worden gemaakt van Polyvinylchloride. Beter bekend in de volksmond als PVC. Het is een materiaal dat heel makkelijk te vormen in is en in ontelbare kleuren, stijlen en vormen geleverd kan worden. Zo is er dus altijd wel iets te krijgen dat helemaal aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur

Duurzaamheid

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar kunststof kozijnen en deuren zijn een stuk duurzamer en milieuvriendelijker dan hout. De levensduur van kunststof kozijnen is gemiddeld zo’n vijftig tot zeventig jaar. Hout heeft ongeveer dezelfde levensduur, maar vergt een stuk meer onderhoud. Je zal je houten kozijnen en buitendeuren eens in de vijf jaar grondig moeten schuren en schilderen. Bij kunststof is dat niet het geval. De levensduur van aluminium ligt een stuk lager, namelijk ongeveer dertig tot veertig jaar.  Ook voor het milieu is kunststof de beste optie. Er hoeft geen hout voor gekapt te worden en dankzij Europese regelgeving wordt erop toegezien dat het kunststof op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier wordt geproduceerd. En zijn je kozijnen uiteindelijk aan vervanging toe? Dan kan het materiaal gewoon gerecycled worden. Ideaal toch?

Isolatie

Ook een heel belangrijk aspect van kozijnen en deuren is de isolatie. Je wilt natuurlijk in de winter de warmte die je stookt in huis zoveel mogelijk binnenhouden en ’s zomers is het juist van belang dat je de hitte zoveel mogelijk buiten houdt. In tegenstelling tot aluminium hebben zowel hout als kunststof een hoge isolerende eigenschap. Van de drie materialen is aluminium dus het minst isolerend en hout en kunstsof gaan ongeveer gelijk op.   

Prijs

Last but definitely not least. Kunststof kozijnen en deuren zijn de voordeligste optie . Gemiddeld zijn kunststof kozijnen en deuren zo’n 10% goedkoper dan hout en tot wel 20% goedkoper dan aluminium. Kortom: Ze zijn dus onderhoudsvrij, duurzaam, isolerend en dus ook nog de meest voordelige optie. Als je nu niet overtuigd bent dan weten we het ook niet meer.