Het is je vast niet ontgaan dat de temperaturen aan het stijgen zijn. Met name in de zomer hebben we de laatste jaren te maken met lange periodes van warmte en droogte. Steeds meer Nederlanders kiezen er daarom voor om een zwembad in hun tuin te nemen. Want wat is er nou lekkerder dan een verkoelende duik in je eigen achtertuin? Wil jij deze zomer ook lekker genieten van je eigen zwembad? Wij zullen je hier vertellen wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden.
Ga je voor een permanent of tijdelijk zwembad?
De belangrijkste afweging die je moet maken voordat je een zwembad aanschaft is of je voor een permanent of tijdelijk zwembad kiest. Permanente zwembaden (de naam zegt het eigenlijk al) zijn zwembaden die ingegraven of ombouwt worden en permanent in je tuin blijven. Zo kan je dus het hele jaar door gebruik maken van je eigen zwembad. Bij een tijdelijk zwembad moet je denken aan een opblaas- of opzetbad die je aan het begin van het zomerseizoen in je tuin opzet en weghaalt zodra de temperaturen weer beginnen te dalen. Vanwege het klimaat hier in ons land kiezen de meeste Nederlanders voor de laatste optie. Daarnaast is een tijdelijk zwembad ook een stuk goedkoper.
Afmeting en plaats
Voordat je een zwembad aanschaft is het belangrijk om te bedenken welk formaat geschikt is voor jouw achtertuin. Wanneer je een grote tuin hebt kan je natuurlijk alle kanten op, maar bij een kleinere tuin is het goed om van te voren te bekijken hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en of je voor een rond of rechthoekig zwembad kiest.
Ook de ondergrond is van belang. Een zwembad kan het beste geplaatst worden op een vlakke ondergrond zoals gras of tegels. Om jouw zwembad te beschermen is het raadzaam om altijd een zwembad ondervloer neer te leggen. Dit kan een grondzeil zijn als je het zwembad op gras plaatst, of ondertegels wanneer het zwembad op tegels komt te staan.
Zo hou je het water schoon
Bij een klein opblaasbadje voor de kinderen kan je het water om de paar dagen vervangen, maar met een groter zwembad waar soms wel duizenden liters water in gaat is dat niet te doen. Maar hoe hou je het water nou de hele zomer fris en helder? Bij grotere baden wordt bijna altijd een filterpomp meegeleverd. Deze bevestig je aan de rand van je zwembad en kan je het beste iedere dag minimaal vier uur laten draaien. Daarnaast is het raadzaam om chloortabletten te gebruiken. Deze desinfecteren het water en voorkomen dat er algen, bacteriƫn en schimmels ontstaan.
Omdat voorkomen beter is dan genezen raden we je ook aan om voordat je in je zwembad springt jezelf even af te spoelen onder de douche of om minstens een voetenbadje te nemen vooraf.
Ben je uitgezwommen? Dek dan het zwembad goed af met een dekzeil.