Maak extra ruimte in je huis!

Heb jij zeker wat extra ruimte in jouw huis nodig. Maar denk jij dan in eerste instantie dat er weinig ongebruikte ruimte in je woning aanwezig is. Laten we jou dan vertellen dat dit niet altijd zo is.

Wist jij namelijk dat ongeveer 30% van de beschikbare ruimte in jouw huis zich veelal in jouw zolderruimte bevindt? Ongebruikt, behalve voor het opbergen van wat dozen of soms oude meubels, is jouw dakruimte mogelijk de meest onbenutte ruimte in je huis.

Een zolderkamer is een snelle ruimte aanwinst

Een zolderverbouwing is om deze reden absoluut een fantastische manier wat extra ruimte aan jouw huis toe te voegen. Het creëren van een zolderkamer is ook vaak een snelle ruimte aanwinst.  Dit omdat deze in een relatief korte tijd gerealiseerd kan worden en aanzienlijk goedkoper is dan een ander soort uitbreiding van de woning.

Als het om een mini-bouwproject gaat, kent een zolder onbeperkte mogelijkheden! Zorg er bij deze renovatie echter wel voor dat ten minste de helft van het plafond in deze zolderruimte meer dan twee meter bereikt en dat de zolder op een trap aansluit.

Afhankelijk van de grootte en de vorm van jouw bestaande zolderruimte, zijn er een aantal interessante uitbreidingsopties beschikbaar zodra de ruimte bewoonbaar is gemaakt. Dus, wat wil jij met deze extra vierkante meters doen? Laten we eens kijken naar de drie populairste opties.

Een extra slaapkamer

Als je een groeiend gezin hebt of extra slaapkamers nodig hebt voor al je vrienden of familieleden om bij jou te komen logeren, dan is het ombouwen van de zolderruimte een slimme manier om dit probleem op te lossen.

De meeste zolder conversies bestaan uit het creëren van een slaapkamer. En waarom ook niet? Want de charme en het karakter van schuine plafonds, met ingebouwde meubel oplossingen en vaak glorieuze vergezichten via een Fakro dakraam dragen alleen maar bij aan de aantrekkingskracht hiervan. Het aanbrengen van een dakraam brengt sowieso meer natuurlijk daglicht binnen dat een zolderruimte in een nieuwe, lichte en frisse leefruimte kan transformeren.

Een zolder badkamer

Een badkamer op de bovenste verdieping van het huis kan jouw ideale persoonlijke toevluchtsoord zijn.

Ga daarbij voor een heerlijk vrijstaand bad als de ruimte van de kamer dit toelaat. Of wees slim door een ingebouwde en ruimtebesparende douche te installeren om zo elke centimeter ruimte uit jouw zolder conversie te persen.

Maar houd er rekening mee dat een badkamer op zolder wel haar eigen praktische problemen met zich meebrengt. Je hebt niet alleen het nodige sanitair en de water- plus afvoerleidingen voorzieningen nodig, maar ventilatie is alsook een groot probleem voor badkamers.

Idealiter heb je een dakraam in de badkamer nodig of op zijn minst een krachtige afzuigventilator om condensatieproblemen op te vangen. Dit om ervoor te zorgen dat vocht en schimmel hier geen kans krijgen.

Een thuiskantoor

Of je nu een fulltime professional bent of een freelancer die een baan en gezin combineert, het is essentieel dat je een speciale ruimte voor je werk hebt. Een eigen plekje die ver weg van de drukte van de rest van het huis is. Het converteren van jouw zolderruimte in een kantoor zou hiervoor de ideale oplossing kunnen zijn.

Een goede verlichting is echter essentieel. De beste werkruimtes zijn dan ook goed licht en luchtig, met grote dakramen die de kamer met lekker veel natuurlijk daglicht zullen overspoelen.

Tot slot

Zo zul je zien dat plannen maken voor je zolder, zeker het overwegen waard is. Zoek de spullen op zolder uit en ga aan de slag om de zolderruimte beter te benutten. Veel plezier!

Wil je meer blogs lezen? Klik dan hier.