Nieuwe verlichting voor jouw huis? Dit is wat je moet weten!

13 september 2021
WonenCadeaus voor binnen

Iedereen krijgt hier ooit mee te maken: Je wilt jouw huis gaan opfrissen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Dit is een project wat je net zo groot en uitbundig kunt maken als je zelf wilt, aangezien elke ruimte een potentiële kandidaat is. Daarom is het ook van belang dat je een goede start maakt. Naast het schilderen kun je namelijk ook aan de slag met een ander essentieel onderdeel, de verlichting.

Dit element van het huis werd in het verleden vaak overzien, aangezien verlichting van oudsher altijd als iets functioneels werd gezien. Gelukkig is dit iets wat vooral de laatste jaren snel veranderd, omdat men tegenwoordig de lamp ook ziet als een accent van het meubelstuk. Met de volgende tips helpen wij je op weg met het kiezen van de juiste verlichting voor jouw huis.

Bepaal vooraf de vorm van verlichting die je nodig gaat hebben

Aangezien je aan de slag wilt gaan met nieuwe verlichting, is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Verlichting gaat namelijk veel dieper dan je in eerste instantie zou verwachten, aangezien het een zogenoemd “make or break” aspect is. Een op eerste gezicht kil ogende badkamer kan namelijk een zeer prettig plaatje worden, mits je verlichting binnen de ruimte optimaal benut.

Om de keuze in verlichting te vereenvoudigen, is er een splitsing gemaakt in het type verlichting wat je kunt toepassen. Hierdoor creëer je een mooie verdeling, zonder in te leveren op zichtbaarheid. Deze type verlichting zijn als volgt:

Basisverlichting
Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt deze groep ervoor dat jouw huis is voorzien van de noodzakelijke verlichting om te kunnen zien. Dit is een enorm brede groep met veel variatie, waar plafond verlichting het bekendste voorbeeld van is.

Werkverlichting
Met dit type verlichting kun je jouw werk gebieden extra goed belichten, zodat je altijd perfect zicht hebt. Plekken als een werkblad in de keuken, een thuisgym of het aanrecht in de badkamer zijn hier perfecte kandidaten voor.

Sfeerverlichting
Met sfeerverlichting kun je een kamer veel gelaagder maken dan dat deze in eerste instantie is. Je kunt deze lampen gebruiken om specifieke plekken of objecten uit te lichten, de kamer een warmer gevoel te geven of om met kleuren te experimenteren.

Een mooie variatie in ontwerp

Aangezien vorm ook belangrijk is, wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt als het aankomt op het armatuur van de lamp zelf. Past dit in het decor, kloppen de kleuren in de ruimte en vullen deze elkaar goed aan? Met vragen als dit kun je snel bepalen welke lamp dadelijk bij jou in huis te vinden is.

Hoewel je ervoor kunt kiezen om helemaal los te gaan met de mooiste design lampen die je kunt vinden, bieden spots ook een oplossing! Hiervoor kun je bijvoorbeeld kijken naar inbouwspots. Deze spots hebben weinig ruimte nodig, kijken mooi in het plafond en steken niet uit.

Functie van de verlichting blijft cruciaal

Als er een ding is wat altijd het belangrijkste punt blijft als het op verlichting aankomt, is dat wel de uiteindelijke functie van de lamp. Je moet namelijk ook verzekerd zijn van verlichting met genoeg opbrengst in combinatie met een kleine hoeveelheid uitstoot. LED verlichting is hier de beste oplossing voor, omdat dit type verlichting een zeer lage uitstoot heeft en vrijwel geen verlies heeft op het gebied van stroom.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een slimme oplossing in de vorm van zaken als Hue verlichting of een slimme dimmer. Deze mogelijkheden zijn steeds vaker terug te vinden bij de LED speciaalzaken, zoals letsleds.nl.