Wortelrot bij Planten: Oorzaken, Herkenning en Oplossingen

16 september 2023
TuinierenCadeaus voor buiten

Je hebt een prachtige verzameling planten. Ze zijn als jouw eigen nageslacht, elk blad, elke bloem krijgt de liefde en zorg die ze verdienden. Maar dan, tot onze grote schrik, beginnen de planten tekenen van onheil te vertonen. Bladeren worden geel en slap, stengels verzwakten, en al snel sterven de geliefde planten een stille, treurige dood. Het voelt als een mysterie dat ons langzaam omhuld – een raadsel dat we moesten oplossen om onze groene vrienden te redden.

Deze mysterieuze plaag wordt al snel geïdentificeerd als wortelrot, een vijand die de meest ervaren tuiniers kan overvallen. In deze blog duiken we dieper in de duistere wereld van wortelrot. We onthullen de oorzaken, delen tips om het te herkennen voordat het te laat is, en presenteren een krachtig wapen: terracotta bloempotten tegen wortelrot. Dus, laten we samen de handschoenen aantrekken en de uitdaging aangaan om je planten te beschermen tegen deze verraderlijke vijand.

Wortelrot herkennen

Wortelrot, een van de meest verraderlijke vijanden van gezonde planten, kan zich ongemerkt nestelen in de wortels en ondergrondse delen van jouw groene vriend. Het begint vaak als een sluipende dreiging, zonder duidelijke tekenen aan het oppervlak van de plant. Het is essentieel om de eerste signalen van wortelrot te herkennen voordat het zich verspreidt en onherstelbare schade aanricht. Je herkent wortelrot aan:

 • Gele en Slappe Bladeren: Een van de eerste zichtbare tekenen van wortelrot zijn vaak gele bladeren die slap aanvoelen. Deze symptomen ontstaan doordat de beschadigde wortels niet langer voldoende water en voedingsstoffen kunnen opnemen.
 • Verwelkende Planten: Planten die lijden aan wortelrot vertonen vaak algemene tekenen van verwelking. Ze kunnen er er futloos uitzien, zelfs als je ze voldoende water hebt gegeven.
 • Stinkende Geur: Bij vergevorderde stadia van wortelrot kan er een onaangename, muffe geur uit de pot of de grond komen. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van schimmels en bacteriën die de wortels aantasten.
 • Bladval: Bij vergevorderde stadia van wortelrot kunnen de bladeren van de plant beginnen af te vallen, omdat de beschadigde wortels niet langer voldoende voedingsstoffen kunnen leveren.
 • Rotte Wortels: Als je de plant voorzichtig uit de pot haalt en de wortels ziet er bruin, zacht en rot uit, dan is dat een duidelijk teken van wortelrot. Gezonde wortels zijn wit tot lichtbruin en stevig.
 • Schimmelgroei op de grond: Soms kun je schimmelgroei op het oppervlak van de potgrond opmerken, wat een teken kan zijn dat er problemen zijn met de wortels.

Oorzaken wortelrot

Wortelrot wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren die samenwerken om de wortels van je planten aan te tasten. De belangrijkste oorzaken van wortelrot zijn overmatige vochtigheid in de bodem en slechte luchtcirculatie rond de wortels. Dit creëert een ideale omgeving voor schimmel- en bacteriegroei, die de wortels kunnen binnendringen en verzwakken. Te veel water geven, vooral als de planten niet de kans krijgen om de grond tussen gietbeurten volledig op te drogen, vergroot het risico op wortelrot. Bovendien kunnen slecht doorlatende bloempotten en potgrond de problemen verergeren, omdat overtollig water niet kan weglopen.

Oplossingen wortelrot

Gelukkig zijn er effectieve oplossingen en preventieve maatregelen om wortelrot bij je planten te voorkomen of aan te pakken. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

 1. Terracotta Bloempotten: Zoals we eerder hebben genoemd, kunnen terracotta bloempotten een krachtig hulpmiddel zijn in de strijd tegen wortelrot. Deze potten zijn poreus en laten lucht en vocht door, waardoor een gezondere wortelomgeving ontstaat. Bovendien helpen ze overtollig vocht verdampen, waardoor de kans op wortelrot verkleind wordt.
 2. Goede Drainage: Zorg ervoor dat de bloempotten voorzien zijn van drainagegaten in de bodem. Dit laat overtollig water weglopen en voorkomt dat de wortels te lang in natte grond blijven zitten. De meeste terracotta bloempotten zijn standaard voorzien van drainage gaten.
 3. Bewaak Watergift: Pas op dat je je planten niet te veel water geeft. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen, en gebruik een vinger om te controleren of de grond onder het oppervlak vochtig genoeg is. Vermijd plassen water in de ondertop.
 4. Gezonde Grond: Gebruik hoogwaardige, goed doorlatende potgrond voor je planten. Vermijd grond die te dicht of te zwaar is, omdat dit de kans op wortelrot vergroot.
 5. Luchtcirculatie: Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond je planten, vooral in gesloten of vochtige omgevingen zoals kassen. Dit kan helpen om de luchtvochtigheid te verminderen en de groei van schimmels te voorkomen.
 6. Gezonde Planten: Sterke, gezonde planten zijn beter bestand tegen ziekten. Zorg voor de algemene gezondheid van je planten door ze te voorzien van de juiste voeding, voldoende licht en de juiste verzorging.

Dus, als je op zoek bent naar de ultieme bescherming tegen wortelrot voor je geliefde planten, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij het assortiment van Made by Owi. Hier kan je prachtige terracotta bloempotten kopen in de kleuren Natural, Graniet en Basalt. Je planten zullen je dankbaar zijn!