Onzekerheden bij het kopen van een nieuw huis: bied met ontbindende voorwaarden

Een huis kopen doe je niet zomaar even. Het gaat om grote bedragen en daar komen vaak veel onzekerheden bij kijken. Want is het huis wel zoveel geld waard? Krijg je de hypotheek wel rond? Moet je nog veel geld uitgeven aan verborgen gebreken? Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een huis wilt kopen. Gelukkig bestaat er zoiets als: een bod doen met ontbindende voorwaarden.

Bod met ontbindende voorwaarden

Een voorlopig koopcontract kan je over het algemeen niet zomaar ontbinden, zonder daar een boete voor te krijgen. Om deze boete te voorkomen zou je een bod kunnen doen met ontbindende voorwaarden. Wanneer er niet wordt voldaan aan deze voorwaarden dan mag je het voorlopig contract gratis ontbinden. Er zijn verschillende voorwaarden die je kan opnemen tijdens het doen van een bod.

Onder voorbehoud van financiering

Weet je nog niet 100% zeker of je de financiering rond gaat krijgen? Doe dan een bod onder voorbehoud van financiering. Je krijgt in dit geval een bepaalde periode om de hypotheek rond te krijgen. Lukt het niet, dan mag je het voorlopig koopcontract ontbinden zonder een boete te krijgen.

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Twijfel je over de staat van de woning? Doe dan een bod onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Je wilt je natuurlijk niet scheel betalen aan verborgen gebreken. Spreek daarom met de verkopende partij een bedrag af wat jij maximaal zou willen besteden aan renovatiekosten en laat vervolgens een bouwkundige keuring plaatsvinden. Na de keuring krijg je een bouwkundig rapport. Blijkt uit dit rapport dat de kosten hoger uitkomen dan het bedrag dat er is afgesproken? Dan mag je het koopcontract ontbinden.

Naast bovengenoemde ontbindende voorwaarden zijn er nog veel meer voorwaarden die je kunt opnemen bij het doen van een bod. Denk bijvoorbeeld aan het rondkrijgen van vergunningen of het doen van een grondige eindschoonmaak.