Tips voor een duurzamer leven

5 november 2021
AlgemeenCadeaus voor binnen

We weten allemaal dat het niet goed gaat met onze planeet. De klimaatcrisis is momenteel overal onderwerp van gesprek en als we hier verandering in willen aanbrengen zullen we allemaal zelf ons steentje moeten bijdragen. Alle keuzes die wij maken hebben namelijk impact op onze aarde.  Maar hoe doe je dat nou, duurzamer leven? Eigenlijk is het makkelijker dan je denkt. We zullen je hier wat tips geven waar je gemakkelijk zelf mee aan de slag kan.

Milieuvriendelijker reizen

We weten allemaal dat vervoersmiddelen die brandstof verbruiken een grote negatieve impact hebben op het milieu. Dat geldt voor bijvoorbeeld vliegtuigen maar ook voor auto’s. Door vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen belast je de aarde een heel stuk minder. Alle treinen in Nederland rijden op groene stroom. Je auto verkopen is natuurlijk een optie, maar als je echt niet zonder kan is het misschien een idee om een zuiniger model te kiezen of te gaan voor een hybride auto. Die zijn een stuk milieuvriendelijker.

Kies voor groene energie

Steeds meer woningen zijn voorzien van zonnepanelen en dat is erg goed nieuws.  Helaas is dit wel een grote investering en dus niet voor iedereen weggelegd. Toch kan je, ook met een beperkt budget, zorgen dat je zelf je energieverbruik vermindert. Veel energielevenranciers hebben de optie om voor groene stroom te kiezen, bijvoorbeeld van windmolens. Ook kan je alle lampen in huis vervangen voor LED verlichting of spaarlampen. Deze geven net zoveel licht als andere soorten, maar verbruiken een stuk minder stroom. Wil je verlichting in je tuin? Kijk dan eens naar solar lampen.

Ga voor tweedehands

Koop jij graag nieuwe meubels of kleding? Dan is het goed om je realiseren dat het produceren van alle artikelen belastend is voor het milieu. Door wat vaker voor tweedehands te kiezen verklein je je ecologische voetafdruk. Ga dus in plaats van naar de meubelboulevard of kledingzaken eerst eens langs de kringloop. Daar kan je vaak prachtige spullen kopen en het is nog voordeliger ook. Ook online zijn er verschillende verkoopwebsites waar je mooie tweedehands artikelen kan vinden. Keuze genoeg!

Eet wat vaker vegetarisch

De productie van vlees heeft ook een grote impact op het milieu. Dat komt door de enorme CO2 uitstoot die de vleesindustrie veroorzaakt. We begrijpen het helemaal als je vlees net te lekker vindt om helaal niet meer te eten, maar door een aantal keer per week vegetarisch te koken maak je al een groot verschil.

Bron: OSW