Een steiger kopen kan je tegenwoordig ook online heel eenvoudig doen. Je hoeft het niet heel erg moeilijk voor jezelf te maken, je moet gewoon op een paar zaken letten. Daarnaast is het uiteraard raadzaam om alleen in zee te gaan met betrouwbare partijen. In deze blog helpen we je graag op weg om de juiste aluminium steiger aan te schaffen.
Een steiger voor professioneel gebruik kopen?
Wanneer je een steiger kopen gaat die ingezet gaat worden voor professionele doeleinden, dan moet je aan strenge(re) regels voldoen. Met professioneel gebruik wordt bedoeld: een timmerman die op hoogte een dakkapel moet plaatsen, of een schilder die op hoogte de woning moet schilderen. Met dit professioneel gebruik wordt geen onderscheid gemaakt in de grootte van de onderneming. Met andere woorden: de hieronder genoemde opbouwregels gelden zowel voor de ‘kleine’ ZZP-er, als de ‘grotere’ ondernemingen. Je gaat dan werken met een heupleuning, voorloopleuning, safe-quick guardrail, etc….
Wat houden deze regels nu daadwerkelijk in?
• Er gelden op -en afbouwregels voor rolsteigers om het valgevaar te verkleinen
• De schoren worden grotendeels, of volledig vervangen door de heupleuning
• Om van de ene naar de andere verdieping te komen moet je door een platform met luik klimmen (dus niet buitenom)
• Heupleuningen worden geplaatst voordat de volgende etage bereikt wordt
• Op deze wijze bouw je door tot de gewenste werkhoogte
Let op: er wordt onderscheid gemaakt tussen vrijstaande opbouw en opbouw aan de gevel (max. 15 cm). Voor opbouw aan de gevel hoef je maar aan 1 zijde deze heupleuning te plaatsen, bij vrijstaand gebruik dient dit aan beide zijden te gebeuren.
Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een steiger?
Zodra je actief op zoek gaat naar een steiger dan moet je van tevoren een aantal zaken helder voor jezelf hebben. Het zijn eenvoudige dingen, dat realiseren wij ons, maar ze zijn oh zo belangrijk. We hebben de aandachtspunten voor je op een rij gezet:
- Bepaal de meest gebruikte werkhoogte waar jouw klussen plaats vinden. In de praktijk zien we vaak dat mensen een rolsteiger van 10 meter kopen. Op deze manier hebben zij vaak ook genoeg om twee kleinere stellages naast elkaar op te zetten. Met werkhoogte wordt bedoeld: platformhoogte + 2 meter.
- Welke lengte moet de stellage hebben? De lengte van rolsteigers worden bepaald door de lengte van de vloeren, schoren en eventueel heupleuning. In de branche zijn de lengtes 1.90, 2.50 en 3.05 meter verkrijgbaar. De meeste gekozen uitvoering is de 2.50 meter lengte (middenmaat).
- Stel voor jezelf vast welke breedte de rolsteiger moet hebben. Wil je bijvoorbeeld twee vloeren naast elkaar leggen? Dan moet je een brede steiger kopen van 1.35 meter breed. Naast deze maatvoering heb je ook nog de maten 0.75 en 0.90 meter breed. Deze types zijn geschikt als je veelal in smallere ruimtes werkzaam bent. De 0.90 heeft als extra voordeel dat je de vloer overal neer kunt leggen zonder dat je de schoren of leuningen hoeft te verplaatsen (komt door de extra ruimte van 15 cm).
- Moet de stellage voldoen aan de nieuwe regelgeving? En hoe wordt veelal opgebouwd: vrijstaand of tegen de gevel aan? Lees ook het stuk hierboven over de nieuwe opbouwnormen. Deze norm geldt voor iedere professional die een rolsteiger opbouwt.
Waar koop ik voordelig een veilige steiger inclusief advies?
Een steiger kopen kan gemakkelijk online. Kies hiervoor altijd een partij uit die vertrouwd is in de markt en die gewoon goed spul verkoopt. Een online partij die wij kunnen aanraden is laddersenrolsteigers.nl. Zij zijn al jarenlang actief in de steigerbranche en verkopen louter veilig materialen die voldoen aan de strengste regelgeving. Merken die zij verkopen zijn: Altrex, Wienese en Euroscaffold. Daarnaast wordt deze partij ook vaak geloofd doordat ze hun klanten door het gehele aanschafproces nemen. Erg belangrijk voor zo’n grote uitgave. Wij wensen jou heel veel succes bij de aanschaf van jouw aluminum rolsteiger!