Waarom je vloer isoleren een goed idee is

14 januari 2022
WonenCadeaus voor binnen

Heb jij in de winter vaak last van koude voeten in huis? Dat is behoorlijk onaangenaam en met de huidige energietarieven wil je natuurlijk ook niet de hele dag de verwarming heel hoog moeten zetten. Het kan een goed idee zijn om eens na te gaan of jouw vloer wel goed geïsoleerd is. Met name oudere huizen hebben vaak een slecht geïsoleerde vloer op de begane grond. Vanuit de kruipruimte onder je woning kan veel kou en zelfs vocht optrekken en dat is makkelijk te verhelpen. Een gespecialiseerd bedrijf zoals bijvoorbeeld Top Renovloer kan jou hiermee helpen.

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een holle ruimte tussen de benedenvloer en de fundering van je woning. Meestal zijn deze ruimtes 25 tot 80 centimeter hoog en lopen er leidingen, kabels  en de afvoerbuizen van je woning door. Ze zijn vaak te bereiken via een luik bij de voordeur. Omdat deze ruimte zich onder je huis op de bouwgrond bevindt is het er vaak vochtig en koud wat een koude vloer in je huis veroorzaakt en als je pech hebt zelfs schimmels en nare luchtjes. In iedere kruipruimte is ventilatie aangebracht om dit te voorkomen, maar helaas blijkt dit bijna nooit voldoende te zijn. Daarom is isoleren een goed idee.

Welke soort isolatie?

De soort isolatie die het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van een aantal factoren. Met name de hoogte van de kruipruimte en hoe makkelijk deze te bereiken is. Het is zowel mogelijk om de vloer van de kruipruimte te isoleren als de onderkant van je vloer. De meest populaire manier is het gebruik van schuimbeton. Dat is een lichtgewicht vloeibaar materiaal dat via slangen naar binnen wordt gepompt. Het voordeel van schuimbeton is dat het gelijkmatig en naadloos opdroogt waardoor er geen tochtkieren ontstaan. Ook isolerend plaatmateriaal tegen de onderzijde van je vloer zijn een optie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glaswol of piepschuim platen.

Wat zijn de kosten?

De kosten hangen af van het te isoleren oppervlak en het gebruikte materiaal. Meestal zal het gaan om ongeveer 25 tot 45 euro per vierkante meter en een totaalprijs tussen de 1000 en 2000 euro. Dat is dus wel even een investering maar hier zitten ook grote voordelen aan verbonden. Mensen met een goed geïsoleerde vloer besparen namelijk jaarlijks zo’n 10 tot 15% op hun energienota en daarnaast is het een mooie waardevermeerdering voor je huis.