Tips voor de inrichting van uw wijnkelder

Voor iedereen die wel houdt van een wijntje is het al bijna vanzelfsprekend om een fles wijn in de (koel)kast te hebben. Rode wijn wordt vaak in een wijnrek geplaatst en zo zijn er nog talloze andere manieren om je wijn te bewaren. Maar voor de echte wijnliefhebbers is het misschien helemaal niet zo gek om een hele kelder vol wijn te hebben. Hierbij praten we over tientallen of misschien wel honderden wijnen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, een echte wijnfantasie. Maar bij zo’n prachtige wijnkelder wil je natuurlijk wel dat alles perfect verloopt. Zo zijn er een aantal tips en/of regels waaraan jij je kunt houden om alles goed te laten verlopen.

Tip 1: temperaturen

De ideale wijnkelder temperatuur ligt rond de 12 graden. Deze temperatuur geldt eigenlijk voor alle wijnen, handig hé? Schommelingen in de tempratuur moeten ten alle kosten worden vermeden. De temperatuur is het eerste waarnaar gekeken moet worden bij het beginnen van een wijnkelder. Bij een te hoge temperatuur rijpt de wijn te snel en dit willen we natuurlijk niet.

Tip 2: lucht

Zorg voor een goede luchtcirculatie in uw kelder. Zo voorkom je dat de lucht er blijft hangen voor een lange tijd. Dit kan uiteraard ook invloed hebben op de houdbaarheid van uw wijnen.

Tip 3: luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in de kelder speelt ook een belangrijke factor. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid tussen de volgende percentages ligt, 68% tot 85%. Maar waarom doen we dit? Hierdoor blijven de kurken en de wijn in een goede staat. 

Tip 4: licht

Het woord kelder zegt het eigenlijk al. Bij een kelder zien we al snel een donkere en koude ruimte voor ons. En dit brengt ons bij de volgende tip. Vermijd felle verlichtingen in de kelder. De donkere ruimte is namelijk erg voordelig voor de wijnen. De verlichting die de meeste schade aan kan richten zijn neonlampen. Vermijd deze daarom altijd!

Tip 5: geuren

Het klinkt misschien een beetje gek maar geuren kunnen schadelijk zijn voor wijnen. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals: aardappelen, groenten etc. Houd deze daarom goed uit de buurt van uw flessen!

Kijk hier voor meer tips.