Tips voor dé ultieme geluidsinstallatie in de woonkamer

Heb je ook een super hightech flatscreen in je woonkamer staan welke aan de nieuwste wensen en eisen en allerlei andere technische snufjes voldoet? Of een gewone flatscreen, welke ook al stukken beter is qua beeldkwaliteit dan de oude televisies. Menig generatie kent de oude beeldbuizen niet eens meer, zij zijn opgegroeid met de flatscreens die we vandaag de dag in onze huiskamers hebben.

Beter beeld, beter geluid

De flatscreens die je tegenwoordig kunt kopen, hebben soms wel wat weg van een bioscoopscherm. Het beeld is superscherp, mega groot en je kunt er ook veel meer mee dan alleen maar televisie kijken. Wil je bij dat grote scherm ook bijpassend geluid om het effect optimaal te krijgen? Een mogelijkheid is het gebruik van een soundbar. Je kunt de soundbar onderaan je flatscreen plaatsen of ophangen. Enkele voordelen van zo’n soundbar is natuurlijk de kwaliteit van het geluid, het is niet moeilijk te installeren, je hebt praktisch geen extra kabeltjes nodig en de soundbar is niet groot, dus neemt ook maar weinig extra ruimte in beslag. Check online eens deze soundbar test om te weten wat de beste soundbar van dit moment is.

Andere mogelijkheden voor geluid

Voldoet een soundbar niet aan je verwachtingen of wensen? Dan kun je ook met stereoluidsprekers aan de slag. Voorheen luisterden we naar een radio / cd speler waar bijvoorbeeld speakers op aangesloten waren. Tegenwoordig gebruik je hiervoor je televisie (op een enkeling na die nog steeds naar een radio cd speler of platenspeler luistert, heerlijk old skool) Je kunt nu je flatscreen gebruiken om de muziek af te spelen (of een film of serie of wat dan ook) en het geluid versterken met speakers. Het voordeel hiervan is dat je de speakers kunt verplaatsen en fijn als je in middelgrote of kleine ruimtes van optimaal geluid wil kunnen genieten. Voor de beste speakers voor jouw televisie kun je de reviews op Bestekoopwijzer.nl lezen.

Surround sound

Een andere optie, welke met name geschikt is voor geluid dat afgespeeld wordt in grote ruimtes, is surround sound. Oftewel; geluid dat overal om je heen vandaan komt. Het geluid van een surround installatie komt qua kwaliteit overeen met het geluid van de eerder genoemde installaties; echter, bij deze installatie heb je echt het bioscoop gevoel. Als je bijvoorbeeld een film kijkt, komt het geluid echt overal vandaan en dat heb je bij een soundbar en speaker versterkers niet. Het hangt dus af van wat je wensen zijn, van de beschikbare ruimte en je budget. Mocht je echt voor gouden geluid gaan, dan hoort daar een bas bij, een subwoofer genoemd. Maar dat gaat wellicht wat ver voor een gemiddelde woning/liefhebber en is ook zeker niet nodig om toch van films en muziek e.d. te kunnen genieten.

Voor meer over wonen, kijk hier