Wat is boomschors?

Boomschors is een natuurlijk en veelzijdig materiaal dat uitstekend is om mee te tuinieren. Velen kennen boomschors als de decoratieve laag die tuinpaden en bloemperken siert, maar weten niet precies wat het exact is.

In feite is boomschors niets anders dan het afgestorven gedeelte van de bast van bomen. Als een boom groeit, wordt de buitenste laag van de bast dikker en sterft uiteindelijk af, waardoor de boomschors ontstaat. 

Wat zijn de verschillende soorten boomschors?

Er zijn verschillende soorten boomschors ze lijken erg op elkaar, echter zijn er een paar verschillen. In deze kop bespreken we twee soorten boomschors: Franse boomschors en Dennenschors. Als je wilt weten hoe je boomschors kan toepassen in jouw tuin bekijk dan de kop “4 manieren hoe je boomschors kan toepassen”. 

Franse boomschors

Franse boomschors, afkomstig van de Franse Zeeden boom uit het Middellandse Zeegebied, staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en wordt vaak gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Hoewel de naam doet klinken dat het uit Frankrijk komt, kan het ook uit Spanje of Portugal komen, waar de Zeeden boom te vinden is. Deze boomschors, afkomstig van de dennenfamilie, wordt veel gebruikt als bodembedekker en decoratie in tuinen, paden en bloemperken.

Er zijn twee varianten van Franse boomschors: de classic en de premium variant. Het verschil zit in de zeefmethode. De premium variant is extra gezeefd, waardoor onzuiverheden worden verwijderd en schorsstukken gelijkmatiger zijn. Dit zorgt voor een langere levensduur en een mooiere uitstraling, waardoor het esthetisch aantrekkelijker is in tuinen en andere buitenruimtes.

Dennenschors

Dennenschors, afkomstig uit de Noord-Europese dennen, is een grove boomschors gemalen tussen 40 en 60 millimeter. Met zijn lichte kleur, meestal lichtbruin, is het een geliefde, betaalbare bodembedekker in tuinen. Deze veelzijdige schors is geschikt voor diverse tuindoeleinden, zoals onkruidonderdrukking, vochtbehoud en het reguleren van de bodemtemperatuur. Dankzij zijn natuurlijke uitstraling is dennenschors een populaire keuze onder tuinders en landschapsarchitecten voor het creëren van aantrekkelijke buitenruimtes.

De voor- en nadelen van boomschors

Onkruidonderdrukking: Boomschors helpt onkruidgroei te verminderen door een barrière te vormen tussen de bodem en de lucht, waardoor het moeilijker wordt voor onkruidzaden om te ontkiemen.

Vochtbehoud: Het leggen van boomschors helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem, wat vooral nuttig is tijdens droge periodes.

Bodemisolatie: Boomschors reguleert de bodemtemperatuur, waardoor planten worden beschermd tegen extreme hitte en kou, en wat gunstig is voor hun groei en gezondheid.

Esthetische waarde: Boomschors geeft een natuurlijke en verzorgde uitstraling aan tuinen, paden en bloemborders, waardoor ze visueel aantrekkelijker worden.

Bodemverbetering: Na verloop van tijd breekt boomschors af en mengt zich met de bodem, waardoor organisch materiaal wordt toegevoegd en de bodemstructuur wordt verbeterd.

Naast deze voordelen zijn er ook een paar nadelen: zo kan de schors wegwaaien bij harde wind en het kan zijn dat je het na verloop van tijd bij moet vullen om de gewenste hoogte te houden. 

4 manieren hoe je boomschors kan toepassen

Je kan boomschors, zoals die van Bustotaal, op veel verschillende manieren gebruiken, hieronder een paar voorbeelden van hoe je boomschors kan toepassen in jouw project. 

  • Als Border: Boomschors als border biedt een nette afwerking, dat onkruidgroei onderdrukt, vocht vasthoudt en een decoratief accent toevoegt aan je plantbedden of borders.
  • In de speeltuin: Je zou boomschors kunnen gebruiken in een speeltuin omdat het een zachte en veilige ondergrond biedt voor kinderen om op te spelen, schokken absorbeert en helpt om letsel bij eventuele valpartijen te verminderen.
  • Voor paden: Je zou boomschors kunnen gebruiken voor een pad in je tuin omdat het een natuurlijke en zachte ondergrond biedt om op te lopen, waardoor het comfortabel is voor voetgangers en tegelijkertijd een rustieke uitstraling toevoegt aan je buitenruimte.
  • In de moestuin: Je zou boomschors kunnen gebruiken in een moestuin omdat het helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei tussen de rijen groenten, vocht vasthoudt in de bodem en de bodemstructuur verbetert. Dit bevordert een gezonde groei van gewassen en vereenvoudigt het tuinonderhoud.

Het gebruik van boomschors in je tuin biedt dus tal van voordelen en is een esthetisch aantrekkelijke keuze. Boomschors helpt niet alleen bij het onderdrukken van onkruidgroei en het vasthouden van vocht in de bodem, maar draagt ook bij aan een verbeterde bodemstructuur. Daarnaast voegt het een natuurlijke en rustieke uitstraling toe aan je tuin, waardoor het een mooie aanvulling is op elke buitenruimte. Met boomschors creëer je niet alleen een gezonde en goed onderhouden tuin, maar ook een visueel aantrekkelijke omgeving waar je van kunt genieten.