Tuin ophogen door zand opspuiten: alles wat je moet weten

Een ongelijke tuin met scheve tegels. Het is tijd om jouw tuin op te hogen. Maar waarom gebeurt dit en hoe los je dit op? Dit artikel vertelt je er alles over.

Tuin ophogen: wanneer doe ik dit?

Het ophogen van jouw tuin doe je met name als er een verzakking plaatsvindt in de tuin en de bestrating in de tuin. Dit is vaak te zien aan tegels die scheef liggen of ongelijke stukken grond. Dit is maar op één manier op te lossen: de tuin moet opgehoogd worden.

Mijn tuin heeft verzakking

De tuin ziet er niet meer strak uit, ondanks dat er een aantal jaren geleden tegels zijn gezet of de tuin opnieuw is aangelegd. Dat ligt niet aan de stratenmaker of de tuinbouwer. Nederland ligt voor een groot deel op veengrond. Veengrond zakt elk jaar een aantal millimeters, soms zelfs centimeters. 

Wat kan ik doen tegen een tuinverzakking?

Een verzakking in jouw tuin is niet te voorkomen, want het is een natuurlijk proces. Wel kun je de tuin ophogen met zand, zodat de tuin er weer strak bij komt te liggen. Dit is eenvoudiger dan je denkt, want hier zijn efficiënte methodes voor. 

Hoe moet ik mijn tuin ophogen?

Of het nu gaat om een nieuwbouwwoning waarvan de tuin nog niet gereed is of een bestaande woning die lastig te bereiken is, het ophogen van jouw tuin kan eenvoudig gedaan worden door zand op te spuiten op de plekken waar het opgehoogd moet worden. Zandspuiten is een zeer efficiënte methode om in te zetten bij bodemdaling of grondverzakking. Daarnaast kan dit ook ingezet worden voor het ophogen van een terras.

Hoe werkt zandspuiten?

Zandspuiten werkt door de inzet van blaastechniek. Dit wordt uitgevoerd met de inzet van geavanceerde blaaswagens, die voorzien zijn van een opslagcompartiment die gevuld wordt met een grote hoeveelheid zand. Aan de blaaswagens zitten slangen gekoppeld die het zand blazen naar de plek waar het aangebracht moet worden waar de tuin opgehoogd moet worden.  Zelfs als het achterom niet gaat, kunnen de slangen via de voordeur door de woning heen naar de tuin. 

Wat zijn de voordelen van zandspuiten voor mijn tuin?

  • Er zijn geen graafmachines nodig die heen en weer rijden. Het is geen fysiek zwaar werk en er is weinig mankracht nodig. Zandspuiten is een erg snelle en efficiënte methode, die de machine een groot deel van het werk laat doen.
  • Als jouw tuin ingesloten is of beperkte toegang heeft, is dat geen probleem. Dankzij de flexibele slangen die gebruikt worden bij de inzet van blaaswagens, kunnen we ook op moeilijk bereikbare plekken zand opspuiten in jouw tuin. 
  • Zelfs bij grote tuinen kunnen wij overal zandspuiten. De slangen kunnen namelijk ook hele grote afstanden overbruggen, zelfs tot wel 150 meter.

Is het tijd voor jouw tuin om opgehoogd te worden?

Dan kan Methorst Zuig- en Blaastechniek jou helpen om de tuin op te hogen door de inzet van zandspuiten. Methorst Zuig- en Blaastechniek heeft jarenlange ervaring in het ophogen van tuinen en bestrating, het dempen van vijvers en opvullen van kruipruimtes. Klik hier voor meer informatie over het ophogen van jouw tuin door de inzet van zandspuiten.