Vakantiehuis in Italië aanschaffen: Waar op te letten

27 september 2021
Huis kopenCadeaus voor binnen

Een vakantiehuis in Italië: het is iets waar velen over dromen. In de herfstvakantie genieten van een monumentale stad of lekker uitrusten tussen de cipressen en de olijfbomen op het Italiaanse platteland. Tegenwoordig lijkt deze droom dichterbij dan ooit: sinds de corona crisis wordt Italiaans onroerend goed massaal te koop aangeboden voor bodemprijzen. In dit artikel bespreken we een aantal zaken waar je op moet letten als je een vakantiehuis in Italië wilt kopen. 

Formaliteiten

Je moet op de hoogte zijn van de formaliteiten die komen kijken bij het aankoopproces. Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Daarnaast komen er altijd standaard kosten bij. Denk aan de notaris- en  belastingkosten, zoals kadaster belasting, registratiebelasting en hypotheek belasting. Als je de taal niet spreekt, zal je jezelf soms achter de oren moeten krabben. Daarom is het raadzaam om met een partij zoals Pierangelo Sassi voor het vertalen Nederlands Italiaans in zee te gaan, deze kan je adviseren en begeleiden. 

Wetgevingen

Als je je gekochte huis wil opknappen, zul je te maken krijgen met een stevige wetgeving. Italianen beschermen hun gebouwen en monumenten met een doolhof van regels, waar je als buitenlander snel jezelf in kan verliezen. Innoveren en interveniëren is iets dat al vanaf het eerste moment vanuit de nationale wet bemoeilijkt zal worden. Je hebt veel pazienza – geduld – nodig en je moet de Italiaanse bureaucratie aankunnen.

Voorzieningen

Water, riolering, licht en andere voorzieningen zijn in Nederland erg vanzelfsprekend. Dit is niet altijd het geval in Italië, vooral niet op de afgelegen plekken in het achterland. Als koper draag je, zonder uitzondering, alle kosten die verband houden met de aankoop van onroerende goederen – van riolering, tot isolering en watervoering. Let er op dat jouw vakantiehuis voorzien is van de basisvoorzieningen of dat daartoe mogelijkheid is.

Cultuur

Soms vinden buitenlanders het lastig om zich te verbinden met de lokale bevolking.  Italianen hebben een sterke inclusieve cultuur en zijn vooral gericht op familiebanden. Houd hier rekening mee in de keuze voor de plek van je vakantiehuis: wellicht vind je het fijn om nog meer internationale vakantiegangers om je heen te hebben. Maar, als je eenmaal bent geaccepteerd door de gemeenschap, zullen ze je verwennen met heerlijke dolce’s.  

Bereikbaarheid

Hoe vervoer je jezelf naar je vakantieadres en hoe zou je willen dat vrienden jouw plekje onder de zon kunnen bereiken? In Italië kun je jezelf niet zo gemakkelijk verplaatsen als in Nederland. Publiek vervoer is niet overal goed geregeld en wegen zijn vaak niet goed onderhouden. Ook is het fijn als je vakantiehuis dichtbij een vliegveld is gesitueerd. De regel is wel dat hoe noordelijker je gaat, hoe beter de bereikbaarheid.

Kortom: je moet er zeker van je zaak zijn, het echt leuk vinden maar vooral jezelf goed laten adviseren. Het kan een hoop gedoe opleveren, maar dat moet je niet weerhouden om je hart te volgen. Betrek mensen die verstand van zaken hebben en je door het proces kunnen gidsen, zodat jij de juiste keuzes kan maken. Gelukkig zijn er anno 2021 gepassioneerde beëdigde vertalers die je helpen om je entree te maken in dit prachtige land.